Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Lyft blicken – fortsätt investera i din kommuns verksamheter

 
Corona: Näringsliv
Visa alla artiklar

Vårt samhälle står inför utmaningar av en sällan skådad omfattning. Tillsammans måste vi göra allt vi kan för att ta oss igenom denna tuffa period. Om vi inte gör det så kommer vi se ännu fler lokala arbetsgivare gå i konkurs och grannar och vänner utan arbete. Låt oss därför säkra och trygga arbetstillfällena.

Våra småföretag är särskilt sårbara då de har svårare att ta del av de stödinsatser som regeringen har beslutat om. Det kan handla om att dessa företag i samma utsträckning inte har möjlighet att ta lån för att få ekonomin att gå ihop. Eller att de inte har råd att låta de anställda gå utan arbete en längre period.

Småföretagen är en oerhört viktig del av lokalsamhället, som leverantörer, som arbetsgivare och som finansiärer av vår gemensamma välfärd. Utan dem stannar Sverige.

Nu gäller det att beställare lyfter blicken och ser förbi den turbulenta tid som vi för tillfället går igenom – vi måste upprätthålla efterfrågan på marknaden för Sveriges överlevnad. Och för våra medlemsföretag som arbetar för att samhällskritiska funktioner ska fungera i alla lägen. För Sveriges bästa.

Vi i installationsbranschen märker av att fler kunder stänger dörren för våra företag. Det kan handla om platser där man inte vill äventyra riskgrupper. Eller att det införts hårdare regler om vem som får vistas i lokalerna.

Anledningarna till att våra småföretagare plötsligt står utan arbete är många. Trots att det är våra medlemsföretag som gör det möjligt att tvätta händer i rent vatten och ser till att det finns ljus, värme och frisk luft i våra hus.

Ovanstående får givetvis stora konsekvenser för verksamheter som normalt sett är livskraftiga. Våra företag tvingas att varsla sina anställda eller att sätta sitt livsverk i konkurs. Situationen är allvarlig och ser ut att förvärras. Ska vi klara av att bygga allt som krävs i vårt samhälle, och installera ny klimatsmart teknik när pandemin är över, så måste vi ha kvar medarbetarna i företagen.

Låt inte hela samhället bli lamslaget. Vi vill därför uppmana beställare inom kommuner och regioner att ta ett första steg i syfte att stödja sina småföretag nu när de behöver det som mest.

Genom flexibla lösningar kan kommuner göra skillnad för det lokala näringslivet och ta ansvar för regioners småföretag. Vi installatörer kan göra jobbet så att samhället inte stannar, bara vi får möjligheten. Korta betalningstiderna för utestående leverantörsskulder till företagen. För entreprenörer som har ramavtal, men inte längre är välkomna till skyddade arbetsplatser – styr om verksamhet så företagen istället får utföra bygg- och underhållsarbeten i andra lokaler.

Andra alternativ är att tidigarelägga underhåll av fastigheter som planeras för de kommande åren, samt att tidigarelägga arbeten i tomma skolor och lokaler.

Ställ inte in, ställ om!

Ola Månsson, vd Installatörsföretagen

Kent Andersson, FEKA Partner AB och regional ordförande i Installatörsföretagen Mellersta Norrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel