Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Lyssna till experterna även på migrationsområdet

Covid 19-pandemin är på allas läppar just nu och överskuggar alla andra viktiga  frågor. Utan att förminska den kris vi befinner oss så kan man ställa sig frågan om inte ideologier likt den sverigedemokratiska,  på sikt utgör en större riskfaktor för hela samhället, än den nu pågående pandemin?

Dessa idéer, som bygger på misstro och förakt sprids i hög takt i form av normförskjutning och större acceptans för rasism och främlingsfientlighet. 

I dessa tider är Folkhälsomyndighetens arbete och regeringens förtroende för deras råd är ett bra exempel på hur en demokrati bör fungera. Många ropar efter kraftfullare åtgärder, eller precis som Jimmie Åkesson (SD), ifrågasätter regeringens trovärdighet på grund av att de lyssnar till experter.

När det gäller SD:s inflytande har alla försök att hindra deras framgångar varit utan resultat. Övriga partier behöver uppenbarligen tänka om.

En åtgärd skulle kunna vara att övriga partier i praktisk handling visar att demokrati och mänskliga rättigheter är värda att kämpa för.  Visa handlingskraft genom att genast stoppa alla utvisningar till Afghanistan och andra länder där människor löper stora risker.

En amnesti för gruppen ensamkommande av alla nationaliteter som varit här längre än ett år skulle också visa att man står upp mot normförskjutning och rasism.

Att genast införa permanenta uppehållstillstånd som norm och återinföra möjligheten till familjeåterförening samt att ömmande skäl och alternativt skyddsbehov återinförs som skyddsgrunder i asyllagstiftningen ett annat.

Dessutom skulle en återgång till en mer humanitär lagstiftning vara grundad på expertkunskap. Exempel på sådan kunskap finns till exempel hos Röda Korset som i oktober 2018 kom med en rapport [1] om den tillfälliga begränsningslagens konsekvenser som bland annat  visar på ökad psykisk ohälsa bland flyktingar efter lagens införande.

När lagen skulle förlängas sommaren 2019 så var majoriteten av remissinstanserna negativa till en förlängning, däribland Migrationsverket [2] och 60 forskare [3].

Den gången valde riksdagen att lyssna på vartåt de politiska vindarna blåste och inte på experterna.

Välj nu att även i denna fråga  lyssna på experterna i stället för de krafter som sprider den samhällsfarliga ideologi som SD står för!

Joel Larsson, Östersund

[1] https://www.rodakorset.se/om-oss/fakta-och-standpunkter/rapporter/konsekvenser-av-tillfalliga-utlanningslagen/

[2] https://www.migrationsverket.se/Om-Migrationsverket/Pressrum/Nyhetsarkiv/Nyhetsarkiv-2019/2019-03-18-Svaroverskadligt-och-komplext-nar-tillfalliga-lagen-forlangs-enligt-remissvar.html

[3] http://www.mynewsdesk.com/se/pressreleases/60-forskares-remissvar-om-foerlaengning-av-tillfaelliga-lagen-2855564

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel