Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: M: Barns bästa måste väga tyngre än föräldrars rätt till sina barn

Regeringen har tagit alldeles för lång tid på sig för att stärka barns rätt till trygghet. Därför har riksdagen enats om skarp lagstiftning för att fosterbarns behov av stabilitet och långsiktighet ska väga tyngre när ett beslut fattas om en placering ska upphöra eller inte. Barns bästa måste väga tyngre än föräldrars rätt till sina barn.

I vintras lärde ett helt land känna en liten flicka som kom att kallas ”Lilla Hjärtat”. Hennes namn var Esmeralda och hennes öde har inte lämnat någon orörd. Flickan som placerades i fosterfamilj kort efter födseln flyttades under våren 2019 från sitt hem till den biologiska mamman. I januari hittades hon död i sina biologiska föräldrars hem.

Så här får det inte gå till. Placerade barns trygghet och stabilitet måste öka och deras egen uppfattning och åsikt ska spela roll. I dag väger inte fosterbarns rätt till trygghet tillräckligt tungt när de ställs mot föräldrars rätt till sina barn.

Regeringen har inte agerat och har låtit färdiga förslag ligga i byrålådan sedan 2015. Vi moderater bestämde vi oss för att ta fram skarp lagstiftning i riksdagen. Vi har arbetat tillsammans med de andra partierna för att hitta en stark majoritet för barns bästa.

Det är en bra bit kvar tills arbetet är klart, men vi har enats om två viktiga förslag. Det här betyder inte att barnen aldrig ska komma tillbaka till sin biologiska familj. Men det betyder att barnets behov av långsiktighet ska vägas in i det beslutet.

Det skarpa förslaget består av två delar:

Vi vill att vårdplanen ska användas för att åstadkomma en mer långsiktig och stabil placering av barn. Konkret handlar det om att införa ett lagkrav på att vårdplanen ska revideras senast efter att barnet har varit placerat i två år. Vårdplanen ska då särskilt avse barnets långsiktiga boende. Det är ett tydligt steg för att stärka barnets behov av stabilitet i boendet.

Vi vill att vårdnaden ska kunna flyttas över från de biologiska föräldrarna till familjehemmet, och att detta ska ske i fler fall när det bedöms vara det bästa för barnet. Konkret handlar det om att införa tydliga skrivningar i lagen där det anges när en vårdnadsöverflyttning bör ske. Det handlar exempelvis om att ta hänsyn till barnets inställning beaktas, relation till familjehemsföräldrarna och deras förmåga att tillgodose barnets behov av en trygg och god uppväxt.

Förslagen är ett första steg för ökad trygghet för några av Sveriges mest utsatta barn. Riksdagen har agerat kraftfullt och tagit fram skarp lagstiftning över blockgränserna, när regeringen inte har klarat av det.

Ulf Kristersson (M), partiledare

Camilla Waltersson Grönvall (M), socialpolitisk talesperson

Saila Quicklund (M), riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel