Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: M: Kontanter är en del av vår civila beredskap 

Har ni kontanter för en månad? Den frågan ställdes av Moderaternas nya talesperson i civila försvarsfrågor, Beatrice Ask, under årets Folk och Försvarskonferens i Sälen. I den värld som vi lever i, där det säkerhetspolitiska läget präglas av osäkerhet och oförutsägbarhet blir frågor om det civila försvaret allt viktigare. Därför bör kontanthanteringen också belysas än mer.

Totalförsvaret utgörs av det militära som civila försvaret. Det civila försvaret har som uppgift att den viktiga samhällsberedskapen fungerar under kris och krig. Försvarsberedningen betonade härom månaden att varje medborgare har ett ansvar att klara sin egen försörjning och omsorg under en vecka, utan stöd från samhället. Skulle vi då utsättas för en attack och elektronisk betalning skulle slås ut, blir kontanthanteringen en vital fråga för det civila samhällets beredskap.

Sverige är ett av de länder i Europa som har kommit längst i det kontantlösa samhället. Det kontantlösa samhället har skapat många nya fantastiska möjligheter som till exempel Swish och Izettle, vilket gjort att många småföretagare har kunnat komma ut på marknaden.

Samtidigt är många fortfarande i behov av kontanter och det är mycket kontanter i omlopp. Så länge bankomater och växlingskontor tillhandahåller kontanter måste också insättning kunna ske smidigt. Här måste vi lyckas hitta en medelväg där vi kan tillgodose allas behov.

Sverige är även känt för sina marknader, där allt från Jokkmokks marknad i februari, till Kiviks marknad i juli och Skansens julmarknad omsätter tusentals knallar och lockar hundratusentals besökare. Det ger landsbygden en chans till att marknadsföra sig och ger hela landet en god chans att knytas samman och intrigera med varandra.

Ska vi ha ett hela landet-perspektiv måste vi uppmuntra all den här typen av integration och underlätta för att den ska få fortgå. Därför är det viktigt att vi belyser det som många på landsbygden, i den här branschen och framförallt många äldre ser som ett problem – kontanthanteringen.

Utöver det är det många som drabbas när bankerna inte tillhandahåller kontantservice. Många landsbygdsföretag har stora problem med att hantera växelkassor och insättning från konstant försäljning. Många och långa resor till en eventuell insättningsautomat tar tid och pengar från företaget och påverkar miljön negativt.

Men vi ser också att kontanter också spelar roll i en beredskapssynpunkt. Det är helt klart att den civila beredskapen i samhället måste bli mer robust. Det är välkommet att vi nu återgår till totalförsvarstanken, där det civila samhällets krisberedskap stärks. Det är därför som Moderaterna nu växlar upp detta arbete och vi följer också det arbete som försvarsberedningen genomför, för att vi i brett samförstånd ska göras Sverige mer motståndskraftigt, både civilt som militärt. Det är här som kontanthanteringen kommer att spela en stor roll. Det är därför viktigt att vi fortsätter diskussionen om hur vi underlättar hanteringen av kontanter i hela landet.

Saila Quicklund (M) riksdagsledamot Jämtlands län

Lotta Finstorp (M) riksdagsledamot skatteutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel