Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: M och C svarar PRO: Vi måste förbättra dialogen med föreningslivet om ekonomiskt stöd

PRO anser i en insändare att Krokoms kommun tagit ett beslut som diskriminerar äldre och handikappade. Vi menar att det inte stämmer, men om det visar sig bli utfallet i praktiken kommer det att rättas till inom ramen för den totalöversyn av föreningsstöden som nu görs.

Insändare: PRO: Krokoms kommun diskriminerar äldre och handikappade (23 juli)

Under rådande pandemi står samhällets alla delar under stor press. Till detta ska adderas att kommunens ekonomiska läge är så pass allvarligt att fjolåret blev ett underskott på 13 miljoner kronor efter mer än tio års tid av överskott.

Det är viktigt att inse att kvalitet och pengar inte är samma sak. Det går att ha både låga kostnader och god kvalitet. Därför har vi mycket riktigt i februari beslutat att minska bland annat lönebidragen till föreningslivet samt att göra en totalöversyn av stöden till föreningslivet. På så sätt kan vi lägga pengarna där de gör mest nytta.

Vi tycks vara eniga i att det är viktigt att satsa på vårt civilsamhälle såsom bland annat föreningsliv där ni äldre är en viktig del. Att ni inte känner att ni fått något gehör för det än visar att vår omställningstakt måste öka och dialogen förbättras.

Redan tidigt under pandemin har kommunstyrelsen följt utvecklingen noga och kommunens verksamheter har gjort ett fantastiskt arbete med att hålla smittan borta. Kommunen har haft en stor lyhördhet inför de diskussioner som förs både med kommunen direkt men också i samhället i stort. Ett flertal enkäter har skickats ut som komplement.

Det har fattats flera beslut för att dels underlätta där det går att underlätta och dels för att skapa ekonomiska möjligheter att ge stöd om det skulle krävas. På kommunstyrelsens möte i maj hanterades frågan om hur vi kan stötta föreningslivet i den pågående pandemin. Där beslutades att alla aktivitetsbidrag ska ligga kvar på fjolårets nivå även om aktiviteterna i år minskar eller uteblir helt.

Däremot vann inte förslaget att lägga tillbaka de stöd som tidigare tagits bort. Anledningen till det är att om vi ska lösa vår uppgift inför framtiden måste vi hitta nya vägar och inte återinföra gamla. Enda sättet att hitta de nya vägarna är genom en god dialog med de som berörs.

Det är glädjande att svaren på våra enkäter efterfrågar en dialog med kommunen. Vi ser fram emot att få träffa även er och höra om era tankar kring hur vi kan göra vår kommun ännu bättre.

Karin Jonsson (C) ordförande kommunstyrelsen

Björn Hammarberg (M) vice ordförande kommunstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel