Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: M och L: Odensalaskolan viktigt startskott för skolbygget i Östersund

Detta år innebär att ett flertal stora projekt sjösätts med historiskt stora investeringar inom barn-och utbildningsnämndens verksamhetsområde, där nya skolor, utbyggda förskolor och renoveringar är de främsta budgetinvesteringarna i hela kommunen.

Genom ”Skolbygget Östersund” får eleverna en modern lärandemiljö och skolpersonalen får sunda och ändamålsenliga lokaler. Ytterligare investeringar är även på gång i våra förskolor.

Nu påbörjas bygget av en ny grundskola i Östersund: ”Mer än 30 år sedan sist” (17 februari)

Nästa vecka kommer barn-och utbildningsnämnden fatta beslut om nybyggnation av Luktärtans förskola och Ottfjällets förskola till en investeringskostnad på närmare 90 miljoner kronor.

Föregående vecka körde de första grävskoporna fram för att starta byggprojektet ”Odensalaskolan” bredvid nuvarande Storsjöskolan. Bygget sker etappvis och kommer när det är klart ha en kapacitet att utbilda 750 elever.

Eleverna som kommer att gå på Odensalaskolan går idag på flera olika skolor, flest från nuvarande Lillsjöskolan och Storsjöskolan. Odensalaskolan kommer även samla eleverna från grundsärskolan som idag är spridda på flera olika skolor i kommunen.

Fördelarna med Odensalaskolan är flera:

Odensalaskolan kommer att erbjuda goda och moderna pedagogiska miljöer

Odensalaskolan innebär en samling av kompetens inom grundsärskolan

Odensalaskolan kommer att innefatta olika mindre miljöer i en större – det innebär goda förutsättningar för skolledningens planeringsarbete

nya och moderna utemiljöer skapas i och med byggnationen

under byggnationen kommer eleverna kunna gå kvar i nuvarande skolor för att sedan växla mellan den helt nybyggda skolan och lokalerna i nuvarande Storsjöskolan när den renoveras

Samtidigt som arbetet med Odensalaskolan nu tar fart fortgår planering och ombyggnationerna av Lugnviksskolan och Sjöängens förskola.

Totalt omsluter dessa projekt över 600 miljoner kronor och vi tycker det är väl investerade medel. Dessa investeringar hade inte varit möjligt att genomföra om inte före detta Palmcrantzskolan byggts om för extern uthyrning.

JanAnders Mattsson (M), ordförande barn- och utbildningsnämnden Östersunds kommun

Pär Löfstrand (L), kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel