Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: M: Så får vi ett ännu bättre Östersund

Vi moderater vill att Östersund ska bli Sveriges bästa skolkommun, att Östersunds centrum ska bli Årets Stadskärna och att vi skapar förutsättningar för att hela Östersunds kommun ska leva!

S- och MP-regeringens höjda skatter minskar den privata konsumtionen och det slår direkt mot vårt lokala och regionala näringsliv, inte minst mot handeln som är så viktig i Östersund.

Östersunds kommuns kostnader ökar återigen mer än vad skatteintäkterna gör. Det sker i en högkonjunktur när kommunen bör hålla igen, för att kunna expandera under lågkonjunktur. Om man inte klarar att spara i en högkonjunktur, när ska man då kunna spara för att kunna möta sämre tider?

I fjolårets budgetdebatt avslog majoriteten Alliansens förslag på en 1-procentig effektivisering för 2017. Ett förslag som hade medfört bättre utgångsläge i budgetarbetet 2018. Två veckor efter budgetbeslutet hösten 2017 sattes besparingsarbetet i gång, efter initiativ av kommundirektören och ekonomidirektören.

De totala investeringarna de närmaste tre åren summeras till 1 miljard kronor, där en tredjedel kommer att finansieras med lån. I dag är det i princip gratis för kommunen att låna pengar, men det är inte villkor som kommer gälla för evigt. Kommunen kan med fördel hyra en del lokaler, vilket ger större flexibilitet och mindre finansiella risker i framtiden.

Kommunens fastigheter måste också tas om hand på ett bra sätt. Det finns inget så dyrt som dåligt underhåll brukar det heta. Förslaget att riva kontorslokalerna bredvid Rådhuset beror ytterst på eftersatt och felaktigt drift och underhåll.

En total rivning är en lång process, en ny detaljplan krävs, arkitekttävling och bygglov etcetera. En ny större byggnad kan innebära att antikvariska myndigheter har synpunkter, då ett nytt hus ska byggas så nära det 105 år gamla Rådhuset, en av stadens främsta profilbyggnader.

Ett nytt kommunhus innebär att man ska kraftigt minska ytan per anställd. Om man misslyckas med detta eller att man bara delvis lyckas, kan innebära kraftiga fördyringar.

Det finns olika åsikter om hur aktivitetsbaserade arbetsplatser påverkar stress, effektivitet och sjukskrivningar.

Ett nytt kommunhus ska byggas i en het byggkonjunktur. Det innebär höga byggpriser. Ett så stort bygge i Östersund, riskerar att tränga undan eller fördyra resurser som bättre behövs för bostadsbyggande eller Diös planerade investeringar på Gustav III:s torg.

Andra önskemål som nytt eller renoverat badhus, kulturhus, trafikinvesteringar etcetera blir ju satta på en osäker framtid i kommunens budget, när man väljer att lägga 300 miljoner på ett nytt kommunhus de närmaste åren.

Denna stora investering ska rymmas i kommunens redan hårt ansträngda investeringsbudget där lokaler för skolor, förskolor, äldreboende med mera är det vi moderater prioriterar.

Vi säger därför nej till rivning och vill i stället satsa på en ansvarsfull renovering.

Debatt: Liberalerna: En budget för ett tryggt och socialt hållbart Östersund (23 oktober)

Debatt: Så vill Centerpartiet i Östersund göra skillnad (20 oktober)

Pär Jönsson (M)

oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel