Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: M: Se till att Litsbacken snarast går att använda!

Ett stort tack för ett mycket bra organiserat medborgarmöte 7 februari om Litsbacken med gedigna presentationer!

Politiker eniga om Litsbacken: "Känns bra för demokratin" (7 februari)

I Östersunds kommunfullmäktige på 61 personer finns i dag tolv moderater invalda. Av dessa tolv är fyra från Litsbygden. Att frågor i Lit engagerar oss är självklart med den representationen, och vi var tio intresserade moderater med kommunala uppdrag på mötet i onsdags. Vi har tillsammans med andra allianspartier röstat emot stängningen av Litsbacken.

Tills för ett år sedan rådde full enighet mellan alla partier om investeringarna i backe, lift och snökanoner. Men den styrande majoriteten, socialdemokrater, miljöpartister och vänsterpartister, har inte fortsatt att verka i den överenskommelsens anda, om bred enighet om investeringsbudgeten.

Att lägga ned slalombacken i Lit är i grunden inte en ekonomisk fråga, då både kultur- och fritidsnämnden och kommunen som helhet visar överskott.

Dessutom har kommunen redan gjort och planerar andra stora investeringar. Utbyggnaden på grund av Europacupmatcher i fotboll gick på cirka 20 miljoner kronor (via ett kommunalt bolag där höjd hyra ”drabbar" kultur- och fritidsnämnden).

En majoritet har beslutat att gå vidare med att riva kontorslokaler vid Rådhuset (i grunden välbyggda men dåligt underhållna). Ett nybygge på cirka 300 miljoner kronor.

Listan kan göras lång, och notera – investeringarna i Listbacken var redan beslutade och införda i kommunens budget sedan tidigare.

Som det sades på det välbesökta mötet måste en del politiker och partier på allvar ställa sig frågan om de företräder Östersunds stad eller Östersunds kommun. Vi ser på riksnivå hur landet slits isär (som Stefan Löfven sa redan 2014). Då bör vi på lokal nivå agera utifrån vad vi kan göra för att förhindra att kommunen slits isär.

Det breda folkliga engagemanget för Litsbacken, från ung och gammal, borde få vissa partier att fundera en gång till. Vi uppmanar ansvariga majoritetspolitiker att instruera tjänstemännen att se till att Litsbacken snarast kan användas på sportlov och påsk. Det finns massor av snö och det är endast en besiktning som krävs för att kunna starta upp verksamheten.

Vidare bör initiativ tas till att markbyten kan ske, så att en anslutning till skidbacken från toppen (Halåsenhållet) är möjlig.

Självklart ska backe och lift drivas även nästa vinter. Det borde vara ett enkelt beslut att ta för kommunen. Därmed får de entusiastiska lokala krafterna i Lit tid på sig att i positivt samarbete med kommunen, utveckla sitt intressanta koncept att långsiktigt driva och utveckla Litsbacken, med aktiviteter både vinter och sommar.

Pär Jönsson (M), oppositionsråd

Lasse Lignell (M), kommunfullmäktige, centrala Lit

Sverker Jonsson (M), kommunfullmäktige, Mo, Lit

Salwa Fakreddine (M), kommunfullmäktige, centrala Lit

Lars Carlsson (M), kommunfullmäktige, Brogård, Lit

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel