Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: M: Staten har övergett landsbygden och småkommunerna

Staten med regeringen Löfven (S) överger småkommunerna. Tidigare har Polisen, Försäkringskassan och andra statliga myndigheter övergivit småorterna. Nu är det Arbetsförmedlingens tur att överge de mindre kommunerna på grund av den nedmontering Löfven genomför, ivrigt påhejad av sina stödpartier.

Statsägda Systembolaget har minst en butik i varje svensk kommun. Ägaren staten har uppdragit till sitt bolag Systembolaget att varje kommun som vill ha ett systembolag också ska få en butik. I dag finns butik i alla landets kommuner. Det innebär att det idag finns 430 butiker i landets 290 kommuner.

Däremot har inte staten bestämt att det ska finnas statlig närvaro inom andra, kanske viktigare områden, exempelvis polis, arbetsförmedlingskontor, försäkringskassekontor i varje kommun.

Nog borde det vara ett viktigare statligt uppdrag att vara nära medborgarna i hela landet när det gäller sådana uppdrag som Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och framför allt Polisen har gentemot allmänheten.

Det är kanske ett tecken i tiden hur vår regering prioriterar sina kontakter mot allmänheten, när det är viktigare att folk kan få tag i alkoholdrycker än ha tillgång till polis lokalt.

Vi Moderater i Jämtland Härjedalen tycker att det är viktigt med statlig närvaro i hela landet och alla landets kommuner. Vi borde kunna lära oss av Norge där staten på spridda platser ute i landet etablerat Statens Hus, där man samordnat statens olika funktioner i ett servicekontor som riktar sig till medborgarna.

Pär Jönsson, Moderaterna Östersund

Elise Ryder Wikén, Moderaterna Region Jämtland Härjedalen

Daniel Danielsson, Moderaterna Berg

Johan Loock, Moderaterna Bräcke

Johan Fredholm, Moderaterna Härjedalen

Björn Hammarberg, Moderaterna Krokom

Karin Gydemo Grahnlöf, Moderaterna Åre

Saila Quicklund, Moderaterna riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel