Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: M svarar MP: Kulturbudgeten är ansvarslös

Regeringen rustar sig själv för valår, men de rustar inte Sverige för framtiden. I stället för att spara till sämre tider, tömmer kulturministern ladorna när det är valår och högkonjunktur. Men kulturen passar sig inte för stora tillfälliga satsningar, den stora faran är effekterna som sker när satsningarna tar slut om ett–tre år. Det är då man behöver gå in och stötta upp.

Miljöpartisterna Niclas Malmberg, Katrin Wissing och Karin Thomasson förklarar inte hur det ska gå till med den här budgeten.

DEBATT: MP: Vi är stolta över den starkaste kulturbudgeten någonsin! (7 december)

"Det finns inget annat politikområde där de olika ambitionsnivåerna är så stora", skriver Malmberg, Wissing och Thomasson i sin artikel. Vi får hoppas att detta innehåller en dos av självkritik, då det miljöpartistiskt ledda kulturdepartementet, trots MP-företrädarnas uppenbara stolthet, endast har förmått att producera två sakpolitiskt tunga kulturpropositioner under denna mandatperiod. Två propositioner som på hela tretton punkter har blivit underkända i riksdagen.

I skrivande stund har regeringens arkitekturproposition blivit försenad och den medieutredning som kulturministern sjösatt har lett till omfattande kritik inte minst från branschen. Den största politiska reformen som stavas fri entré för museer i Stockholms innerstad, sjösattes med målet att nå nya grupper, nu vet vi att så inte blev fallet. Redan etablerade kulturkonsumenter i Stockholm och tyska turister går nu gratis på landsbygdens bekostnad.

Miljöpartisterna har rätt i att Moderaterna har en stramare budget än regeringen, men vi lovar inte allt till alla. Vi säger nej till regeringens skattehöjningar som slår hårt mot hushållens ekonomi och som i förlängningen drabbar kulturen och idrotten. Vi anser också att folkbildningen ska respekteras för sin särart, inte reduceras till ett verktyg för att dölja den öppna arbetslösheten.

Moderaterna satsar på barns och ungas tillgång till kultur. Vi satsar bland annat 10 miljoner kronor på och forskning kring kulturskolornas verksamhet, samt 25 miljoner kronor att stärka bibliotekens arbete mot barn och ungdomars integration.

Alliansregeringens satsning Skapande skola föreslår vi ska byggas ut till att även omfatta gymnasiet. Genom att i mötet mellan elever och professionella kulturarbetare, sätta alla elevers rätt till kultur och egen kreativ utveckling i centrum, blir Skapande skola ett viktigt komplement till det arbete som de kommunala kulturskolorna gör.

Senast i år fick Östersunds kommun 800 000 kronor för att arbeta med Skapande skola.

Moderaterna satsar även pengar på att stärka digitaliseringen hos folkbiblioteken, stärka de centrala museernas arbete med att nå nya grupper, samt att vi ökar stödet till nyskapande kultur, genom att öka stödet till Kulturbryggan, för att aktivt stötta nyskapande kultur, då erfarenheter visar på vikten av riktat stöd till nya konstnärer i början deras yrkesverksamma gärning.

Intrycket man får av miljöpartisterna är att förutsättningarna för kulturen baseras på kulturdepartementets goda vilja. Man kan gå ut och ge mer pengar till institutioner och föreningar, men det hade varit önskvärt om Miljöpartiet hade sett mer till den enskilde kulturskaparen som sitter med administration, momssatser och skatter.

Många kulturskapare är i grunden egenföretagare och regeringens förslag för att förbättra förutsättningarna för dessa lyser med sin frånvaro. Regeringens omfattande skattehöjningar på företagande och jobbskapande slår även mot de kulturnära näringarna.

Regeringens bristande engagemang för de kulturnära näringarna kan vi se inte minst i kölvattnet av en filmpolitik som nu allt mer knakar i fogarna. Kritiken från enskilda biografägare, filmfestivaler som drabbats både av regeringens höjda kulturmoms på biobiljetter, samt höjda hyror som effekt av den höjda momsen, har fått filmbranschen med Svenska Filminstitutet i spetsen att kräva förändring. Kulturminister Alice Bah Kuhnkes (Mp) svar har dock varit att gömma sig bakom Filminstutet. Det är ett dåligt ansvarstagande.

Olof Lavesson (M)

ordförande riksdagens kulturutskott

Saila Quicklund (M)

riksdagsledamot Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel