Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: M: Trump har visat hur enkelt det är att förstöra ett parti

De scener som utspelades utanför Kapitolium i Washington DC 6 januari är kulmen på en lång tid av polarisering i den amerikanska politiken.

Dess huvudspelare är självfallet Donald Trump, men han är inte ensamt skyldig till det som hänt under de senaste fyra åren i USA som spillt över på resten av världen.

Först och främst började den amerikanska politiken förändras redan innan Trump, polariseringen hade gradvis ökat sedan flera år tillbaka i bägge partier, jag minns själv tydligt den demonisering av så väl George Bush och John McCain som gjordes av Demokraterna. Bush och McCain hyllas idag, men så var det som bekant inte för bara några år sedan.

Samtidigt har majoritetsledaren i senaten, Mitch McConnell, efter sitt tal emot Trump på golvet i senaten, hyllats för att sätta ned foten. McConnell är dock en central part i att politiken förlamats. När Obama blev president blev McConnells linje att obstruera, förhala och stoppa allt som gick att stoppa. När målet är att inget samarbete ska ske mellan de två partierna blir polarisering snabbt en följd.

Polariseringen vilar på mångas samvete men ingen bär ett större ansvar än Trump och de republikaner som lojalt slog följe. Flera reste ett varningens finger men de blev inte lyssnade på. Republikanska partiet borde ha låtit Trump köra sin kampanj som en oberoende kandidat, priset för att inte göra det får de och hela landet betala nu.

Tittar vi sedan på Demokraternas process inför det här valet så hängde den gamle socialisten Bernie Sanders med till slutspelet om vem som skulle bli presidentkandidat, en person som likt Trump vill förändra USA på flera grundläggande plan. Båda partierna har starka grupper som om de eldas på har svårt att se ett slut på ilskan. Republikanerna såg, förhoppningsvis, slutet 6 januari.

Trump har visat hur enkelt det är att förstöra ett parti, till och med ett som är så starkt som det republikanska partiet. De långa knivarnas natt tillämpades successivt efter att Trump blev allt mer varm i kläderna som president. De klassiskt sansade republikanerna resandes ut eller såg ingen annan väg än att lämna. Ett par höll emot, som McCain och Romney.

Att debatten i USA, världens ledande demokrati, har kommit att handla om vad som är sant eller falskt istället för de riktiga sakpolitiska konfliktfrågorna, vittnar om ett land i djupt behov av rannsakning. Republikanerna behöver rensa ut de extrema elementen som har förgiftat partiet. Ett decennium av att elda på basen, med flygfotogen de senaste fyra åren, nådde sin klimax när högerextremister påhejade av Trump intog Kapitolium.

En lärdom av vad som hände på Kapitolium är att aldrig ta demokratin för given, men det visade också på styrkan i de amerikanska institutionerna. Trump har inte knäckt systemet. Men att fortsatt hämta regeringsmakten och politisk vision från denna bas kommer att sluta illa.

Slutligen; elda inte på väljargrupper med falska fakta och ihåliga känsloargument, oavsett var du är förtroendevald – till slut räcker inte ens du till för att representera deras förvrängda verklighetsbild.

Joel Nordkvist (M) gruppledare Moderaterna i Östersunds kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel