Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: M: Vi vill ha svar om fjärrstyrda flygplatser

Vi moderater anser att Östersund har en växande strategisk betydelse för Försvarsmaktens framtida utveckling.

Det framgår också tydligt i det nya försvarsbeslutet att möjligheten till att använda infrastruktur kopplad till flygplatsen på Frösön måste säkerställas. Flygplatsen är belägen i ett viktigt område som kommer att se en ökad militär närvaro under de kommande åren.

I ljuset av det nya försvarsbeslutet måste också frågan om fjärrstyrd flygtrafikledning på flygplatsen kritiskt granskas och belysas. Det måste gå att garantera att det går att upprätthålla flygledning i kris och krig.

Flygplatserna spelar en stor roll för Sveriges försvar och beredskap. Den betydelsen kommer att öka i takt med att vi bygger ut det militära och civila försvaret. Flygvapnet behöver i händelse av kris och krig kunna använda ett antal alternativa flygplatser för att kunna sprida flygstridskrafterna och på så sätt minska sårbarheten.

Flygplatserna behövs även för att viktiga transporter av både människor och gods ska kunna fungera vid större kriser, som nu under coronapandemin.

Vi moderater är i grunden positiva till att införa ny teknik som fjärrstyrd flygtrafikledning. Den finns redan på flygplatserna i Sundsvall och Örnsköldsvik där tekniken fungerar väl. Men det måste vägas mot kraven som utbygganden av totalförsvarets medför.

Tidigare var Visby flygplats påtänkt av Luftfartsverket för fjärrstyrd flygtrafikledning. Detta stoppades dock efter att Försvarsmakten satt ner foten och avrått. En uppenbar risk är ju att till exempel cyberattacker skulle kunna orsaka omfattande störningar.

Moderaterna anser att frågan om Sveriges beredskapsflygplatser, och lämpligheten i att införa fjärrstyrd flygledning, är så angelägen mer information nu måste upp på bordet. Vi har därför i samverkan med Liberalerna tagit initiativ till att kalla in infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) till försvarsutskottet.

Eneroth förväntas ge en redogörelse för hur regeringen agerat och ser på frågan. Dessutom kommer andra relevanta aktörer som Luftfartsverket, Försvarsmakten, MSB och Sveriges regionala flygplatser få ge sin syn på ärendet.

Effekterna av den pågående coronapandemin har ställt frågan om Sveriges flygplatser på sin spets. Nedgången i flygandet har inneburit att många av flygplatser har svårt att överleva. Det får långtgående effekter för såväl försvar och beredskap som ytterst hela Sveriges möjligheter att leva och utvecklas.

Regeringen måste ny visa att den tar den här frågan på allvar både för flygplatsernas långsiktiga framtid och för vår beredskap.

Pål Jonsson (M) försvarspolitisk talesperson

Saila Quicklund (M) riksdagsledamot

Pär Jönsson (M) kommunalråd Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel