Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Märklig hantering av bygdemedel i Strömsund

Nu är det åter dags för kommunerna att föreslå till länsstyrelsen hur bygdeavgiftsmedlen ska fördelas mellan dem som sökt pengar.

Strömsunds kommun föreslår fördelning av 7,3 miljoner i år från sina fonder, Frostvikenfonderna, Fjällsjöfonderna och Strömsfonderna.

Enligt den lag där reglerna för bygdeavgiftsmedel står ska medlen tillgodose allmänna ändamål för den bygd som berörs av vattenverksamheten.

Strömsunds kommuns hantering av bygdemedel gör ett väldigt amatörmässigt intryck och har gjort i flera år. Trots att det rör sig om mycket pengar i de förslag som kommunen lämnar till länsstyrelsen är förslagen inte särskilt genomarbetade.

Som utomstående får man ett intryck av att hanteringen och resultatet bygger på personliga hänsynstaganden och enskilda personers tyckande.

Det som är märkligt är att i alla andra ärenden som politiker beslutar om skickas det ut ett underlag som är berett av tjänstemän och som politikerna får ta ställning till, men när det gäller bygdemedel gör S-politiker egen beredning och utesluter då förslag som Tillväxt Frostviken lämnat in.

De politiker som beslutar eller föreslår något måste ju ha ett underlag och få möjlighet att beakta alla förslag till fördelning som kommer från lokala grupper som arbetat med prioriteringarna.

Att kommunstyrelsens ordförande, Gudrun Hansson (S), väljer att enbart lägga fram Frostvikens S-förenings förslag och helt negligera Tillväxt Frostvikens förslag är inte seriöst. Så skapas tyvärr politikerförakt.

I Strömsunds kommuns översiktsplan som just nu är i slutfasen av en revidering pekas till exempel Stora Blåsjön ut som en av kommunens viktigaste turistorter. Då bör man ju rimligen i sina tillstyrkanden av förslag ta hänsyn till det förhållandet.

Kommunens utvecklingsbolag har sökt medel för fortsatt utbyggnad av fibernät. Kommer de sökta medlen att öronmärkas för respektive fondområde?

Förra året användes 1 miljon till upprustning av badhuset i Gäddede och i år begär kommunen ytterligare 525 000 för samma ändamål.

Men kommunal verksamhet finansieras ju med skattemedel. Varför utnyttjar man Frostviksfonderna som är avsedda för andra ändamål? Känns inte rättvist mot Frostviksborna.

Kommunen har ju många policydokument. Dags för ordning och reda och förslag som uppfyller ändamålet med bygdeavgiftsmedel. Inget kattrakande byar emellan eller ensidiga politiska åsikter. Samarbete inom hela kommunen är ju en av förutsättningarna för att glesbygdskommuner ska vara attraktiva i framtiden.

Hög tid för Strömsunds kommunstyrelse att höja nivån på förslagen till länsstyrelsen Dags att skapa riktlinjer som kan användas oberoende av vilken politisk majoritet som för tillfället styr.

Monica Hansson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel