Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Miljöpartiet: För att rädda klimatet måste vi börja nu

Snart är det dags för planetens kanske viktigaste val. Klimatet är en av de största frågorna för mänskligheten och behöver vara det även i valet. Många partier verkar tycka att klimatfrågan ska lösas sen. Att politiker i framtiden får göra det jobbet, eller att vi bara kan sitta och vänta och hoppas på att ny teknik ensamt ska lösa problemet.

Det håller inte. För det är bråttom. Klimatkrisen går inte att skjuta fram. Det är nu vi ska lösa det här. Det är nu vi ska vara modiga. Det är nu vi ska ta de viktiga politiska besluten. Det är nu vi tillsammans ska ta hand om den här planeten. Det går inte att blunda längre.

För den som bara vågar tänka lite nytt finns många möjligheter att både minska utsläppen och skapa ett bättre samhälle. Priset på solceller och annan förnybar energi går ständigt nedåt och ger oss möjlighet att producera så mycket energi vi behöver utan att förstöra vår planet på köpet.

Om vi bygger om våra samhällen så att kollektivtrafik och cykel ges mer plats får vi bättre hälsa och trevligare samhällen samtidigt som utsläppen minskar. Om vi kör våra bilar på el, biogas och andra miljövänliga bränslen kan vi bli självförsörjande och slippa beroendet av olja från Ryssland eller diktaturer i Mellanöstern.

Om vi släpper tanken om att ständigt konsumera mer och mer kan vi få mer tid för att leva och umgås med nära och kära.

I Jämtlands län vill vi förbättra tågtrafiken med tätare och snabbare avgångar för att fler ska välja tåg i stället för flyg.

Vi vill göra oss helt oberoende av fossila bränslen och producera vår energi lokalt.

Vi vill bygga ut fler säkra och snabba cykelvägar så att fler kan välja cykel i stället för bil.

Vi vill producera mat utan giftiga tillsatser och bruka våra skogar på ett hållbart sätt som gynnar biologisk mångfald.

Vi står inför ett mycket viktigt val. Ett val som handlar om att vi ska kunna titta våra barnbarn i ögonen och säga att vi gjorde allt vi kunde. Ett val där tron på en modern och hållbar värld där vi tar hand om varandra, står mot ett hårdare slit- och slängsamhälle. Ett val där nya smarta lösningar står mot att köra på som vi alltid har gjort. 

Rent konkret handlar det om att göra allt vi kan för att sänka utsläppen, skydda djur och natur, öka jämställdheten och bekämpa de sociala orättvisorna.

Det är nu vi ska lösa det här. Klimatet kan inte vänta.

Anton Nordqvist (MP) kandidat till riksdagen

Karin Thomasson (MP) kandidat till Region JH

Florian Stamm (MP) kandidat till Östersunds kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel