Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Miljöpartiet: Pride är en kamp för ett liv i frihet

I dag är det Pride i Östersund. Rätten att få vara den du är och älska vem du vill är för oss i Miljöpartiet de gröna en självklarhet. Men för många HBTQ-personer runtom i världen ser verkligheten annorlunda ut.

Människor som kämpar för mänskliga rättigheter utsätts för hot, våld och hat. För knappt två månader sen mördades HBTQ-aktivisten Jelena Grigorjeva i St Petersburg.

I Bangladesh, Uganda och flera andra länder delar många hennes tragiska livsöde. I EU driver Ungern och Polen på för att blockera HBTQ-personers rättigheter. Våldet och motståndet påminner oss om att kampen för alla människors lika värde aldrig får vila.

Även i Sverige behöver arbetet för mänskliga rättigheter fortsätta. I sommar har vi sett nazister på Almedalens gator och hur de har hotat HBTQ-företrädare till tystnad.

Vi ser hur en lagstiftning som alltför ofta vilar på heteronormens grund leder till att samkönade par kan tvingas adoptera sina egna barn. Jämfört med befolkningen i stort har HBTQ-personer en sämre psykisk hälsa, särskilt illa är det för unga transpersoner. Dessutom riskerar HBTQ-flyktingar en rättsosäker process när deras asylskäl ska bedömas.

Miljöpartiet accepterar inte att grupper lämnas utanför på grund av sin könsidentitet eller sexuella läggning. Därför arbetar vi på alla nivåer för att förbättra livet för HBTQ-personer och skapa reformer som säkrar alla människors lika rättigheter.

I regeringen ser vi nu över flera lagstiftningar. Familjer ser ut på olika sätt, då bör föräldrabalken vara könsneutral och även passa familjer där fler än två vuxna tar föräldraansvar.

Vi arbetar med ett nytt lagförslag om könstillhörighet som stärker individens makt över sitt eget liv och förbättrar situationen för transpersoner.

Med Miljöpartiet i regering lyfts även HBTQ-personers rättigheter internationellt. Sverige ska vara en tydlig röst för mänskliga rättigheter i världen och ge HBTQ-flyktingar en fristad från förföljelse.

För att förebygga och hantera den utbredda psykiska ohälsan hos HBTQ-personer behöver Region Jämtland Härjedalen erbjuda en fullvärdig sjukvård för HBTQ-personer där personalen har rätt kompetens och utbildning. För att den som behöver hjälp ska kunna få det snabbt och nära vill vi utöka tillgången till psykologer på hälsocentraler.

I Östersund jobbar vi för att all kommunal verksamhet ska ha personal som är utbildad i HBTQ-frågor och normkritik. Vi har genomfört HBTQ-certifiering av verksamheter och stöttar skapandet av mötesplatser för HBTQ-personer.

För femtio år sedan slutade HBTQ-personer i New York acceptera ständiga trakasserier från den lokala polisen och ställde krav på frihet och respekt. Stonewallupproret blev på många sätt starten för den globala HBTQ-rörelsen. Sveriges första Prideparad gick några år senare.

Vi har fortfarande mycket att kämpa för. Den stolthet och det mod som Pridefestivaler och regnbågsflaggan symboliserar behövs varje dag, för i grunden handlar kampen om något som många tar för givet: ett liv i frihet.

Åsa Lindhagen (MP) HBTQ-minister

Karin Thomasson (MP) och Anton Nordqvist (MP), Region JH

Florian Stamm (MP), Linda Andersson (MP) och Thomas Dahlberg (MP), Östersunds kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel