Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Miljöpartiet vill se snabba tågförbindelser i hela landet

Sverige är ett land med stora avstånd vilket gjort att vi som bor här är ett resande folk.  Även om samhällets digitalisering gör att vi lättare kan mötas på avstånd, så kommer behoven och lusten att resa finnas kvar.

Vi reser till släkt och vänner, vi reser till studier och arbete, vi reser på fritiden. Vårt järnvägsnät gör att vi kan resa hållbart i princip över hela landet, jämlikt eftersom tågen finns för alla, och utan skadliga utsläpp.

Vi ser också att intresset för att resa hållbart sätt ökar, och allt fler väljer också att semestra i Sverige istället för att resa utomlands.

 Tack vare Miljöpartiet så har vi säkrat nattågstrafik till Jämtland och övre Norrland. När Norge elektrifierar Meråkerbanan kan vi förlänga nattågen även till Trondheim.

 Men vi är långt ifrån nöjda. Nästa steg måste vara att förkorta restiden Östersund-Stockholm till 4 timmar, och det enklaste sättet att göra det på är att rusta upp Norra stambanan. Genom att bygga färdigt dubbelspår mellan Ockelbo och Bollnäs skulle vi kunna få ner restiden från idag, som snabbast fem timmar, till fyra timmar.

En bra och snabb tågförbindelse är bra för oss som bor här och bra för alla som vill besöka oss. Tågen behövs för en hållbar och fossilfri besöksnäring i Jämtland. 

 I länet är det total enighet om att detta är den mest prioriterade tågsatsningen just nu. För miljön och för tillgänglighet. Men vi behöver alla riksdagens partier med på tåget.

Så kom igen! Se möjligheterna i en snabbare tågförbindelse mellan Östersund och Stockholm.

Med höghastighetsbanor och Fehmarn Bält-förbindelsen kan vi nå Hamburg på tio timmar! Det kan bli verklighet 2030.

Anton Nordqvist (MP) ordförande MP Jämtland Härjedalen

Karin Thomasson (MP) regionråd

Katrin Wissing (MP) Åre, gruppledare

Florian Stamm (MP) Östersund, gruppledare

Jan Runsten (MP) Krokom, gruppledare

Kerstin Hylén (MP) Bräcke

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel