Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Mittuniversitetet efter ÖP:s artiklar: Vi hoppas på aktiv samverkan med IT-branschen

Det är glädjande att läsa ÖP:s artiklar om den stora efterfrågan på personal inom IT- branschen i Östersund och Jämtland.

Desperat jakt på IT-personal i Östersund: ”Alla behöver anställa” (23 mars)

I artiklarna framförs önskemål om att Mittuniversitetet ska utbilda fler data- och systemvetare i Östersund och det vill vi gärna bemöta.

Därför växer inte IT-företagen i Östersund: ”Vi skulle kunna utbilda en kull på 300 varje år” (23 mars)

I dag är det faktiskt så att Mittuniversitetet utbildar så många studenter som vi kan och får med hänsyn till det utbildningsuppdrag som regeringen fastställt. För att kunna utbilda fler data- och systemvetare så skulle vi alltså tvingas utbilda färre studenter inom andra program.

Dilemmat blir då att ställa behovet av data- och systemvetare mot behovet av sjuksköterskor, lärare eller andra yrkesgrupper. Det är ingen enkel ekvation tyvärr.

Då kanske någon i stället anför att vi borde anta fler studenter totalt sett på Mittuniversitetet och utöka platserna på populära program, men om ett lärosäte antar större volym än det så kallade takbeloppet reglerar så får man inte full ersättning och det skulle drabba Mittuniversitetet hårt rent ekonomiskt. Det är en väg vi inte vill gå.

Vi är väl medvetna om att en av vår regions största utmaningar handlar om att säkerställa kompetensförsörjningen. På kort och lång sikt.

Vi vet att nästan hälften av dem som studerar på Mittuniversitetet väljer att stanna kvar i regionen [...]

Men, vi vet också att andelen högutbildade i regionen har ökat med över 50 procent de senaste 15 åren, och sedan början av 1990-talet har andelen högutbildade mer än fördubblats. Vi vet att nästan hälften av dem som studerar på Mittuniversitetet väljer att stanna kvar i regionen och att de bidrar till såväl samhällsutveckling som tillväxt.

Vi vet också att Mittuniversitetet spelar en viktig roll för det livslånga lärandet. Under 2018 introducerar vi ett pilotprojekt som vi kallar Blad – Behovsstyrt Lärande genom Anpassat Deltagande, som ska resultera i ett flexibelt utbud som kompletterar de existerande programmen och kurserna.

Vi hoppas att IT- branschen blir en av de branscher som vi samverkar aktivt med.

Här ska individens, företagets eller organisationens behov styra vilken utbildning som ska erbjudas. Det kan ske genom renodlade uppdragsutbildningar eller genom att ta del av Mittuniversitetets ordinarie utbud – i fullformat eller genom att delar av en utbildning bryts ut. Vi hoppas att IT- branschen blir en av de branscher som vi samverkar aktivt med.

Senare i vår examinerar vi alltså ett 20-tal data-och systemvetare i den första kullen sedan omstarten av utbildningen i Östersund. I Sundsvall examineras cirka 30 studenter. Till dessa siffror ska vi då också lägga de som studerar på distans.

Vi gläds åt att alla dessa kommer att vara eftertraktade och ser fram emot fortsatta konstruktiva diskussioner med IT-branschen om hur vi bäst löser framtidens rekryteringsbehov.

Mats Tinnsten, prorektor

Hans-Erik Nilsson, dekan naturvetenskapliga fakulteten

 

 

 

 

 

 

 

 

1/1

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel