Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Moderaterna: Centern och Västjämtlands väl inleder sitt styre med ett hårt slag mot Mörsil

År 2009 blev Mörsilborna mer eller mindre lurade att ta över ansvaret för drift och underhåll för byns vägnät. Övertagandet var ett led i att alla byar skulle ha vägföreningar som huvudmän för vägarna och Mörsil var först ut.

I förrättningsprotokollet står att läsa att de kommunala och statliga bidragen skulle täcka en stor del av driftskostnaderna, så det skulle inte bli en dyr affär för invånarna.

Beslutet mötte protester, men det skulle göras likadant i alla samhällen, och det var den modellen som skulle gälla framöver. Fastighetsägarna i Mörsil fick, mot sin vilja, ta över vägarna. Dessa var i uselt skick på sina håll.

Efter vägnätet som ligger centralt i byn ligger det förutom bostäder två förskolor och en F-9-skola.

Vägarna är alltså inte av den karaktären att den leder från punkt A på statlig väg till punkt B som är ett bostadsområde i skogen. Den typen av vägar lämpar sig bra för vägföreningar, och statlig ersättning utgår också för dessa.

Mörsils vägnät trafikeras av många andra personer än de boende efter vägen. På grund av vägarnas utseende (ett vägnät med många anslutningar till statlig väg) står föreningen i princip utan statliga och tillhörande kommunala bidrag.  Att statliga bidrag skulle täcka en stor del av driftskostnaderna var alltså felaktigt!

INSÄNDARE: Öppet brev till Västjämtlands väl: Ta över drift och underhåll från vägföreningen i Mörsil (15 november)

Mörsils villaägare betalar 2000 kronor om året var för lyxen att få vägarna snöröjda och hjälpligt underhållna, en service som exempelvis Järpenbor får utfört för skattepengar.

Vägföreningen har, förutom att de har ordnat med snöröjning, slyröjning och spricklagning, själva ombesörjt armaturbyte till 200 uttjänta gatubelysningsstolpar (betalat med bygdemedel), ett behov som var skriande akut eftersom skolbarn gick i totalt mörker till och från skolan på vissa vägar.

Majoriteten 2014–2018, där Moderaterna ingick, drev frågan om att kommunen skulle återta Mörsils vägar och rusta upp dem. 2017 togs beslut i KS att påbörja återtagandet av vägarna, till Mörsilbornas stora glädje. Beslutet grundades till viss del på vägarnas skick vid överlämnandet men den tyngsta faktorn var orättvisan i jämförelse med andra samhällen i kommunen.

Den nya majoriteten med Centern och Västjämtlands väl i spetsen vill riva upp vårt beslut. De tycker att det är så pass viktigt att Mörsils befolkning fortsatt får betala asfaltering och drift av vägarna att de lägger till detta som ett extra ärende på sitt första kommunstyrelsesammanträde i den nya majoriteten!

Detta är ett hån mot byborna i Mörsil som fram tills i dag har betalat över 5 miljoner kronor för sina vägars underhåll.

Beslutet 2009 var felaktigt, det ska rättas till för att våra medborgare ska få en likvärdig behandling.

Vi är stolta att vi fick till stånd en förändring och oerhört besvikna över att den nya majoriteten inte har satt sig in i det här problemet och förstått det ordentligt. För om man hade det, skulle väl ingen vettig politiker kunna stå för den här orättvisan?

Karin Gydemo-Grahnlöf (M)

Fredrik Eliasson (M)

Emma Nordin (M)

Karl Dumky (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel