Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Moderaterna: Därför väljer vi att samarbeta med S och V i Bräcke och inte C

Annons

I kommunvalet i Bräcke ökade vi Moderater något och fick en vågmästarställning mellan de två stora partierna, Centerpartiet och Socialdemokraterna.

Det ideologiskt mest självklara valet hade varit att stödja C, men många blev förvånade och några även upprörda när vi i stället bildade en koalition med S och Vänsterpartiet. Vi vill här förklara varför.

Under den gångna mandatperioden har C haft oppositionsrådsposten och därmed i teorin företrätt hela oppositionen.

C har under dessa fyra år inte diskuterat en enda sakfråga med oss moderater eller informerat om något, trots att oppositionsrådet Theresa Flatmo en gång muntligt lovat det.

Vi har ingen aning om vad oppositionsrådet gjort på sin tjänst på 50 procent i kommunen. I kommunhuset har hon sällan varit, och möten hon borde delta i har hon ofta struntat i.

Oppositionsrådet har envisats med att gång på gång påtala att M för fyra år sedan, 2014, också ställde upp med en kandidat till posten som oppositionsråd, trots att vi var det mindre partiet.

Det hon alltid undviker att berätta är att efter valet för åtta år sedan, 2010, var M större än C – ändå hade C då en egen kandidat. Efter valet 2014 tog C så många poster man kunde, trots att praxis tidigare varit att fördela poster inom oppositionen.

Slutsatsen är alltså att C valde bort M – inte tvärtom.

Trots det gick vi moderater in i diskussioner efter valet med öppet sinne och träffade olika partier, däribland C. Vår förhandlingsgrupp träffade C:s motsvarighet två gånger. Det andra mötet tog M initiativ till, men C:s representanter var arroganta och allmänt oengagerade. Efter det hörde vi inget från C.

Slutsatsen är alltså att C valde bort M – inte tvärtom.

Vi sörjer absolut inte att det inte blev något samarbete med Centern i Bräcke. Politik handlar mycket om förtroende, och vi känner ett stort förtroende och en stor respekt för S och V, som gick in i förhandlingarna efter valet med ödmjukhet och en vilja att föra konstruktiva samtal.

Moderaterna kommer nu att få ett större inflytande än vi någonsin haft i kommunen.

Vi har känt att målet varit att alla tre partier ska vinna på samarbetet och kunna profilera oss inom olika frågor. De ideologiska skillnader som finns mellan våra partier blir sällan lika problematiska i kommunpolitiken som på riksplanet.

Moderaterna kommer nu att få ett större inflytande än vi någonsin haft i kommunen. Vi menar att vi därmed förvaltat våra röster på bästa sätt.

Vårt förtroende är också skadat efter oppositionsrådets återkommande brist på omdöme vad gäller att sprida ut rykten, förolämpningar och känsliga uppgifter i media, framför allt på Facebook.

Värst är ofta det som skrivs i kommentarsfälten. Några axplock från bara de senaste dagarna berättar att vi Moderater ”borde rullas i tjära och fjädrar”, att vi ”spottar våra väljare i ansiktet”, att vi är ”dårar”, att ”vi går över lik”, att ”man skäms över att ha röstat på M tidigare”, att ”framtiden är mörk” och att det nya samarbetet ”inte drivs av politik” utan av en ”kompisanda” som kommer att vara ”förödande”.

De budgetförslag C lagt fram har varit nästan helt identiska med majoritetens.

Men det handlar så klart också om politikens innehåll. C talar ofta om allt de gjort och allt de kommer att göra, och hur dålig den förda politiken varit.

Visst har C lagt några egna förslag de senaste fyra åren, men oftast har deras linje varit att inte delta i beslut, att reservera sig eller yrka på återremiss. De budgetförslag C lagt fram har varit nästan helt identiska med majoritetens.

Oppositionsrådet utlovar nu en ”stenhård opposition”. Vi moderater är glada och stolta över att tillhöra en koalition som kommer att arbeta stenhårt för en positiv utveckling i Bräcke kommun.

Johan Loock (M) gruppledare Bräcke kommun

Veronica Eklund (M) ordförande Bräcke kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons