Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Moderaterna: Det är för lätt att vara kriminell i Sverige

Andelen personer som uppger att de utsatts för brott ökar och ligger nu på rekordnivåer. Utsattheten för bedrägerier, sexualbrott och trakasserier ökar mest. Moderaterna tar utvecklingen på stort allvar och vi vill vända den omedelbart.

Nyligen presenterade Brottsförebyggande rådet sin Nationella trygghetsundersökning. En på det hela mycket tråkig läsning. Inte minst för den som bor i Jämtlands län där 9,4 procent uppger sig ha utsatts för brott och 14 procent uppger att de känner sig ganska eller mycket otrygga.

Det är rent ut sagt oacceptabelt. Undersökningen borde nu tas som en väckarklocka för alla.  

Vi moderater är helt övertygade om att utvecklingen går att bryta. Genom att stärka polisen, skärpa lagarna och på allvar angripa brottsligheten innan den får fäste.

Det handlar i första hand om en kraftig förstärkning av svensk polis för att de ska ges bättre förutsättningar att kunna göra sitt jobb. Det är ett uppenbart problem i glesbefolkade delar av länet där antalet poliser är få.

Vi vill se resursförstärkningar till polisen för 10 000 fler polisanställda och höjda polislöner. Det skulle inte bara leda till fler poliser i Jämtlands län utan också möjliggöra för Polismyndigheten att behålla erfarna poliser och locka ännu fler att söka sig till yrket. 

Det handlar också om att det är för lätt att vara kriminell i Sverige. Då måste straffen skärpas för en rad olika brottstyper. Moderaterna vill bland annat skärpa straffen för sexualbrott, bostadsinbrott, stöldbrott och bedrägerier. Vi föreslår dessutom att ta bort den så kallade mängdrabatten för den som döms för flera brott. Så säkrar vi tryggheten, på riktigt.

Sverige har alltför länge varit passivt inför utvecklingen med brottslighet och otrygghet och tyvärr har regeringen – med några undantag – inte klarat av att gå från ord till handling, utan stannat vid fördömanden och löften.

Behovet av stora förändringar är uppenbart när så många känner sig otrygga och Moderaterna kommer göra allt vi kan för att bekämpa otryggheten. I hela Sverige.

Saila Quicklund (M) riksdagsledamot Jämtlands län

Tomas Tobé (M) rättspolitisk talesperson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel