Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Moderaterna: Tydligare krafttag krävs mot skuggsamhället

I Sverige finns ett brett stöd för den reglerade invandringen. Det ska vara skillnad mellan ett ja och ett nej. Personer med skyddsskäl har rätt att stanna här, medan den som får avslag på sin asylansökan måste lämna Sverige.

Men i stället för att återvända till sina hemländer väljer många att leva ett liv vid sidan av det svenska samhället.

Uppskattningar pekar på att uppemot 50 000 personer i dagsläget vistas illegalt i Sverige. Detta antal förväntas öka med över 40 000 personer under kommande fyra år.

För dessa personer kommer inkomsterna ofta från illegalt arbete och kriminalitet. Det är inte värdigt ett land som Sverige att låta människor etablera sig i ett skuggsamhälle som präglas av utsatthet, utnyttjande och brott. Skuggsamhället får inte bli permanent. Mest humant och effektivt är att det frivilliga återvändandet ökar. Om det ska bli så, måste konsekvensen vara tydligare för den som väljer att inte följa lagakraftvunna beslut. 

Moderaterna föreslår därför ett samlat åtgärdspaket för att rejält öka återvändandet bland dem som fått avslag och nu vistas illegalt i landet.

För det första ska antalet verkställda utvisningar påtagligt öka. Det kräver att Migrationsverket, polisen och Kriminalvården får rätt resurser och stöd. Polisen ska samtidigt få i uppdrag att genomföra betydligt fler inre utlänningskontroller.

För det andra vill Moderaterna ge polisen effektivare verktyg i arbetet med att öka återvändandet. Till exempel ska polisen få möjlighet att omhänderta mobiltelefoner för att klarlägga en persons identitet. 

För det tredje bör preskriptionstiden för asylärenden förlängas från fyra till tio år. Detta för att man inte ska kunna gå under jorden i en period och sedan söka asyl på nytt. Kommuner ska inte kunna ge ekonomiskt bistånd till de som vistas olagligt här. 

Till sist anser Moderaterna att rätten till välfärdsförmåner gällande vård och skolgång bör återgå till det som gällde före 2013. Bland annat ska endast akut vård erbjudas till vuxna som vistas illegalt i Sverige. Barn som saknar rätt att vistas i Sverige måste dock fortsatt ha rätt till samma sjukvård som andra barn.

Detta är inga enkla reformer – men de är nödvändiga om Sverige ska lösa de problem som växer med skuggsamhällena. Det kan helt enkelt inte längre vänta.

Saila Quicklund (M), riksdagsledamot Jämtlands län

Johan Forssell (M), migrationspolitisk talesperson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel