Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Moderaterna: Vi ser gärna att Migrationsverket får ett förvar i Östersund

Svar på insändaren "Varför säger Östersunds kommun nej till 80 nya jobb?" (30 januari): Jag blev varse Migrationsverkets förfrågan om att bygga ett nytt förvar genom media. Omedelbart började jag undersöka frågan, då möjligheten till nya arbetstillfällen till Östersund och länet självklart måste bevakas på bästa sätt.

Förfrågan kom från konsultbolaget Sweco, som på Migrationsverkets uppdrag ska hitta en plats eller byggnad i närheten av flygplatserna i Östersund, Umeå eller Luleå, där ett flyktingförvar kan etableras. Ett ställe med cirka 40 platser som skulle behöva en personal på 60–80 anställda.

Flyktingförvar är en anläggning där de som fått avslag på sin asylansökan vistas i väntan på verkställighet av utvisning.

I Luleå har förfrågan orsakat en politisk debatt där vänsterpartiet Rättvisesocialisterna sagt nej till att etablera en sådan anläggning i Luleå. Även i Råneå, strax norr om Luleå, är det blandade känslor inför en möjlig etablering av ett flyktingförvar. 

Jag har kontakt med flera företagare och fastighetsägare i Östersund med omnejd som kan tänkas vara intresserade av en sådan anläggning. Att Östersunds kommun saknar mark i närheten av flygplatsen stämmer inte. Östersunds kommun äger en hel del mark söder om den tidigare flygflottiljen (som nu är i privat ägo), där ett planarbete för bostäder just nu pågår.

Frågan från Sweco om ”nära flygplats” är vagt formulerad och jag tycker att kommunen och intresserade företagare tar en förnyad kontakt med Sweco och Migrationsverket och presenterar de alternativ som ändå kan tänkas.

I Luleå har ju ett kommunalråd till och med sagt sig vara villig att bygga en ny kommunal byggnad för ett förvar. Jag kan, om det inte finns andra alternativ, också tänka mig det.

INSÄNDARE: Svar från kommundirektören: Östersunds kommun har inte sagt nej till nya jobb (2 februari)

Det finns, precis som det skrivs i insändaren, en koppling mellan arbetsplatserna på ett nytt förvar och dem som jobbar som på Migrationsverkets lokalkontor i Östersund.

Dessutom kommer det före påsk att presenteras en statlig utredning om ett nytt system om flyktingmottagande. Föreslaget går ut på att det ska etableras några enstaka anläggningar i landet där flyktingarna och de asylsökande placeras en kort tid för id-kontroll, första samtal och förhör samt hälsokontroller. 

Om det då redan finns ett flyktingförvar kan jag tänka mig att Migrationsverket kan se samordningsvinster mellan att ha en sådan ny ”mottagningsstation” och ett flyktingförvar på samma ort. Det är en möjlighet vi tackar nej till om vi inte jobbar ordentligt med frågan om att erbjuda Migrationsverket en lösning på flyktingförvaret.

Så mitt svar är att Moderaterna är positiva till nya arbetstillfällen på ett flyktingförvar, och vi jobbar för en positiv lösning på frågan.

Hur andra partier ställer sig får de svara på. Kanske det finns några partier som tycker som i Luleå och Råneå?

Pär Jönsson (M) oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel