Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Montera inte ned de ungas trygghet i Östersund

Akademikerförbundet SSR som organiserar socialtjänsten har fått besked från kommunen att de har för avsikt att göra drastiska försämringar i det sociala trygghets- och brottsförebyggande arbetet bland unga i Östersund.

Förändringen rör bland annat en halvering av uppsökande teamet, våra fältassistenter, som har som uppgift att röra sig bland våra ungdomar och skapa relation med dem samt tidigt uppmärksamma ungdomar med behov av stöd.

Vidare avslutar man MST-teamet (Multisystemisk terapi) som arbetar med unga med allvarliga beteendeproblem så som exempelvis missbruk och kriminalitet. Dessutom avvecklas ett HVB-hem för ungdomar.

Fältarbetsgruppen i Östersund halveras med nytt sparbeslut – Oppositionspolitiker: ”Otäck utveckling i tider av stor social oro” (31 augusti)

Vi som professionsförbund vet hur viktigt det förebyggande arbetet är. Det minskar kostnader för kommunen men framförallt minskar det utsattheten hos ungdomarna och ökar tryggheten i samhället. För varje enskild ungdom som inte behöver hamna i social utsatthet har vi räddat både den personen och ökat tryggheten i övriga samhället. Det är ett riktigt win-win arbete.

Kommunens förslag är väldigt kortsiktigt. Vår analys, och även de kommunala tjänstemännens egen konsekvensanalys, visar att de här besparingarna riskerar att skapa ökade kostnader för kommunen på sikt.

De väldigt få fältassistenter som blir kvar är för få för att kunna skapa en kontinuitet och relation bland de unga och kan därför inte ha den närvaro som är helt avgörande för att arbetet ska ge effekt.

Debatt: Svar från Alliansen: Så vill vi jobba för att stödja ungdomar i riskzon (16 september)

MST-teamets arbetsmetod har visat sig ge goda resultat och de familjer som de arbetar med behöver erbjudas insatser från andra verksamheter. Vi är oroliga för hur arbetsmiljön för övriga anställda inom socialtjänsten kommer att bli, med den ökade arbetsbelastning som besparingarna innebär.

De senaste åren har många socionomer och beteendevetare valt att lämna kommunen. Att dra ner på det sociala arbetet och öka arbetsbelastningen är direkt kontraproduktivt och skickar en riktigt dålig signal till våra medlemmar.

Det här gör oss både oroliga och arga. Vi ser den här typen av kortsiktig politik på många håll. Det är ofta det förebyggande arbetet som får stryka på foten och alltid i kvinnodominerade sektorer som arbetar med unga. Detta trots att forskningen tydligt visar vilken viktig effekt det förebyggande sociala arbetet ger.

Vi vet också att när man drar proppen ur det förebyggande arbetet så kommer problemet att dyka upp någon annanstans. I det här fallet kan vi vara ganska säkra på att det här förslaget inte bara kommer att ge ökat arbete för socialtjänsten utan även för polisen.

Akademikerförbundet SSR driver tillsammans med Polisförbundet frågan om att vi behöver mer socialt förebyggande arbete. Detta för att vi från både socialarbetarprofessionen och från polisprofessionen vet att det minskar kriminaliteten i samhället. Förebyggande arbetet lönar sig i längden. Vi uppmanar kommunen att tänka om!

Kristina Larsson, ordförande för Distriktsföreningen Jämtland Akademikerförbundet SSR

Beatrice Högå, förbundsstyrelseledamot Akademikerförbundet SSR

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel