Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: MP: Abdikera inte från ansvaret för den fria kulturen och det fria ordet

Kultur får människor att växa! Den rör alla och berör alla. Den stör några. Men varför är det ingen som pratar om den då i dessa valtider?

Alla håller med om att kultur är viktigt, särskilt för barn och unga, men när det kommer till prioriteringar så finns satsningar på kultur sällan med.

Vi har skärskådat alla andra partiers valmanifest utan att hitta ett enda ord om kultur. Det är tyvärr så det brukar vara, kulturen ses inte som en valvinnande fråga. 

Vi kan se i länder i vår närhet att kulturinstitutioner och medier är det första som man tar kontroll över när man vill kväva demokratin. Konstnärer och författare förföljs, fängslas och till och med dödas för att de använder sin konst för att spegla samhället.

Det kanske låter främmande för oss i Östersund och Jämtland, men även här finns partier som vill dra ner på offentligt stöd, låta kulturen klara sig själv och uppmuntrar kulturarbetare att jobba deltid i vården för att ha möjlighet att arbeta med det de är utbildade för.

Det ser vi som ett första steg att abdikera från vårt ansvar att försvara den fria kulturen och det fria ordet.

Miljöpartiet vill satsa på kultur genom hela livet. Förutom att fortsätta att satsa på kulturskola och bibliotek så vill vi införa en kulturgaranti för alla barn i Östersunds kommuns skolor. Alla barn ska garanteras att få ta del av kultur varje årskurs genom hela skoltiden.

Vi vill också att fritidsgårdarna och Gamla Tingshuset ska vara naturliga mötesplatser för kulturskapande.

I regionen vill vi ha en samordnare för kulturskolor, något som regeringen nu avsätter pengar för.

Ideella föreningar är viktiga för kulturlivet men har ofta svårt med långsiktig finansiering. Vi vill se mer långsiktiga bidrag till ideella kulturutövare och föreningar. På så sätt kan man planera sin verksamhet längre än ett år i taget.

Vi vill utöka programmet Artist in Residence som i dag finns på Estrad Norr. Vi vill att det ska omfatta fler scenkonstutövare och under en längre tid, 1-2 år. Det skulle betyda mycket för utbudet av scenkonst och möjlighet till samverkan med föreningslivet. 

Den sydsamiska kulturen är helt unik för Jämtland Härjedalen och där vill vi arbeta för att Gaaltije blir ett nationellt centrum för sydsamisk kultur. Det behövs för att stärka både det sydsamiska språket och den sydsamiska kulturen.

Kultur behöver arenor och mötesplatser. Vi vill satsa på ett kulturhus på G III torg i Östersund. Med ett modernt bibliotek som är anpassat efter dagens krav på tillgänglighet och nya arbetssätt, nya ändamålsenliga lokaler för kulturskolan så att alla ungdomar enkelt kan ta sig till kulturskolan med buss och en konsertsal som Östersund saknar.

I dag finns ingen lokal som är anpassad för musik och vill man gå på konsert, vare sig det är jazz, folkmusik, klassiskt eller pop, så kan det vara i en idrottshall eller flyghangar. Det håller inte måttet, vare sig för publik eller utövare, Jämtlandspubliken förtjänar bättre.

En levande demokrati kräver ett levande kulturliv, och Miljöpartiet är garanten för att det kommer att satsas på kultur! 

Karin Thomasson (MP) kandidat till Region Jämtland Härjedalen

Thomas Dahlberg (MP) kandidat till Östersunds kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel