Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: MP: Feminismen måste gå längre

Vi lever i ett av världens mest jämställda länder där kvinnor under flera generationer tillbaka tagit strid för de rättigheter vi har idag. Men trots det är vägen till reell jämställdhet lång - såväl i Sverige som i världen.

Det finns de som säger att feminismen i Sverige har gått för långt. Trots att det fortfarande finns män som utsätter kvinnor för våld. Kvinnors löner är fortfarande lägre, flickors och pojkars skolresultat skiljer sig fortfarande åt och kvinnor får inte alltid den vård de behöver när de föder barn.

Den verkligheten går att förändra, men för det krävs politisk vilja och politiskt mod. Lag efter lag och norm efter norm behöver förändras tills den dagen vi på riktigt lever i ett jämställt land. För jämställdhet är i grunden en fråga om demokrati, frihet och alla människors lika rättigheter. Ingen människas liv ska begränsas av samhällets attityder kring kön eller könsidentitet.

För oss har feminismen alltid varit central. Vi har nu infört en samtyckeslag som innebär att allt sex som inte är frivilligt är olagligt, vi har gett mer pengar till kvinnojourerna och vi har höjt biståndet som skapar möjligheter för kvinnor i fattigare länder att leva sitt liv fria från förtryck. Men vi får inte stanna där. På väg mot ett jämställt samhälle är det här några av våra jämställdhetspolitiska prioriteringar:

Varje kvinnas liv måste försvaras. För att motverka våld mot kvinnor måste alla samhällsaktörer samarbeta, och samtidigt som våldet förebyggas och bekämpas ska skulden tydligt läggas där den hör hemma - hos den man som slår. Fler brott ska utredas och varje kvinna som går till polisen ska tas på allvar.

Vad Sverige för i världen spelar roll. Vår uppgift måste vara att alltid sätta kvinnors och flickors livsförutsättningar i främsta rummet. Svenskt bistånd ska bland annat gå till att förbättra tillgången till utbildning och sjukvård för kvinnor i utvecklingsländer. När andra länder backar från aborträtten ska Sveriges röst i världen vara glasklar - vi står upp för varje kvinnas rätt till sin kropp.

De strukturer och normer som hindrar tjejer och kvinnor att leva sina liv i frihet måste en gång för alla förpassas till historien. Samhället behöver bli betydligt bättre på att upptäcka och förebygga hedersrelaterad våld och förtryck, och skyddet för den som drabbas behöver ytterligare stärkas.

Ett jämställt arbetsliv är förutsättningen för ett jämställt samhälle. I Åre kommun vill Miljöpartiet införa 6 timmars arbetsdag i kvinnodominerade yrken där personal sliter ut sig i förtid med start i förskola och hemtjänst.

Vägen till ett jämställt Sverige är lång. Men vi vet att det går - och det är nu som arbetet behöver ske - både på en globalt, nationellt och lokalt plan.

Janine Alm Ericson (MP) jämställdhetspolitisk talesperson

Karin Thomasson (MP) regionråd

Katrin Wissing (MP) vice ordförande Jämtland Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel