Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: MP: Fler förbättringar för ensamkommande behövs

Miljöpartiet har länge arbetat hårt för att låta dem som kom som ensamkommande barn 2015 få möjlighet att stanna. Många har drabbats av orimligt långa handläggningstider och hunnit bli över 18 år under väntan på besked. De har därför hamnat i ett sämre läge och får i större utsträckning avslag än om deras asylansökningar behandlats i tid.

Hösten präglades av en omfattande debatt i frågan och många civila krafter i samhället har visat upp ett stort och hedervärt engagemang för ungdomarna. Den 27 november presenterade regeringen ett lagförslag som nu är ute på remiss och kommer behandlas i riksdagen senare i vår.

Förslaget innebär i korthet att de som kom som ensamkommande barn senast den 24 november 2015 och som på grund av orimligt långa handläggningstider på 15 månader eller mer och hunnit bli 18 år (antingen genom att de skrivits upp i ålder eller fyllt 18 år) under asyltiden nu får en ny möjlighet att stanna i Sverige.

Vårt fokus är att lagen får stöd i riksdagen och kommer på plats så snabbt så möjligt för att underlätta tillvaron för de tusentals ungdomar som annars riskerar att avvisas eller leva kvar i Sverige utan rättigheter och i stor utsatthet.

Miljöpartiet har i regering sett till att ge kommunerna pengar för att de ska kunna låta ensamkommande som hinner bli 18 år under asylprocessen bo kvar i stället för att tvingas flytta till Migrationsverkets boende på annan ort, där de ofta inte känner någon. Det är ett onödigt uppbrott för mycket i en redan otrygg ung människas liv som vi vill undvika.

För ungdomarna i Östersund betyder det att de, i stället för att hamna på till exempel Grytans flyktingförläggning, kan bo i boenden förmedlade av Östersunds hem eller i Attefallshus. Det finns även en överenskommelse med Hej främling som bygger på Idéburet offentligt partnerskap (IOP), där målet är att stärka livskraften för unga i asylprocessen.

Miljöpartiet har även riktat 120 miljoner kronor i statens budget till ideella organisationer som ska arbeta för att förhindra hemlöshet bland unga vuxna där psykisk ohälsa kan vara en bidragande orsak till hemlösheten. Detta kommer vara viktigt inte minst för de ungdomar som blir av med sitt boende efter att de fått sina slutliga avslag innan lagen är på plats.

För att undvika att asylsökande ungdomar över 18 år som kvalificerat sig för nationellt program på gymnasiet inte ska behöva avbryta sin skolgång har vi även avsatt resurser i årets budget för att de ska få påbörja nationella program på gymnasiet redan under tiden som asylsökande, även om de hunnit bli 18 år, precis som andra ungdomar i Sverige.

Miljöpartiet har både i med- och motvind arbetat hårt för en human tillvaro för människor som söker skydd och trygghet i vårt land. Lagförslaget och budgetsatsningarna för de ensamkommande ungdomarna är viktiga steg åt rätt håll.

Nu är det viktigt att förslaget, som kommer att innebära att de flesta ensamkommande får en ny chans, får stöd av fler. Andra partier i Sveriges riksdag har uttalat att de vill värna de ensamkommande unga som väntat oerhört länge på besked och vår förhoppning är att vi därför ska kunna ta ansvar för att det också blir en lösning och att lagen träder i kraft i sommar.

Dessa unga, som har rotat sig här, går i skola och har skaffat sig vänner, är en tillgång för Sverige.

Maria Ferm (MP), gruppledare i riksdagen, talesperson för migration- och etablering

Angelika Lindahl (MP) ledamot kommunfullmäktige, ersättare socialnämnden Östersund

Florian Stamm (MP) gruppledare Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel