Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: MP: Kommuninvånarna är uppdragsgivarna – inte ett börsnoterat företag

 
Engelska skolan i Östersund
Visa alla artiklar

Vi är mycket bekymrade över Alliansens sätt att sköta skolan i Östersund. Men efter ÖP:s granskning är vi även oroliga över hur Alliansen hanterar den demokratiska processen i kommunen. Artiklarna visar hur den styrande alliansen mörkade uppgifter för oppositionen och förvaltningens tjänstemän.

Här hittar du alla artiklarna i ÖP:s granskning

Vi är positiva till den välbehövliga renoveringen av våra kommunala skollokaler. Men i likhet med många andra beslut kring skolorna verkar Alliansen i första hand prioritera Internationella Engelska Skolans (IES) behov. I sin iver att få till en etablering av IES la man allt annat på hyllan.

· Man glömde bort särskolans behov. Resultatet blev en snabb evakuering av Körfältsskolans elever utan någon som helst konsekvensanalys för barnen som fanns på skolan.

· Det gjordes ingen konsekvensanalys om vad själva etableringen skulle innebära för den kommunala skolverksamheten.

· Det gjordes ingen konsekvensanalys om vad den stora omflyttningen inför renoveringen skulle innebära för alla elever i de berörda skolorna.

Nu står vi inför fullbordat faktum. Den kommunala skolan blöder pengar och kräver stora effektiviseringar i form av större klasser och färre lärare. Stora omflyttningar av elever mitt i läsåret utan att vi vet konsekvenserna för barnen samt andra effekter såsom mer trafik under rusningstiden när elever ska skjutsas runt i hela Östersund.

Pär Löfstrand (L) sa till ÖP:

– Det finns ju inte, och har aldrig funnits några pengar, för att det ska bli en kommunal skola på Palmcrantz. Det blev klart 2017.

Men som ÖP kunde avslöjar är detta är inte sant. Det fanns pengar till projektering och det hade inte tagits några politiska beslut att avbryta planeringen.

Vi i Miljöpartiet frågar oss om Pär Löfstrand (L) vet var pengarna till IES etablering egentligen kommer ifrån? Deras verksamhet finansieras helt av den kommunala elevpengen. Dessutom har IES hyrt in sig i en kommunal lokal, som så förmånligt renoverats upp och anpassats för kommunala pengar.

Är det så privatiseringen ska se ut? Det verkar som Alliansen vill plocka russinen i kakan och gynna ett privat skolföretag genom att förmånligt färdigställa och hyra ut kommunala fastigheter. Och hyran? Ja den var naturligtvis också hemlig innan.

Det är dags att Alliansen påminns om vem som är deras uppdragsgivare. Där är inte ett börsnoterat företag utan kommunens invånare.

Florian Stamm (MP)

Linda Andersson (MP)

Elin Stenberg (MP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel