Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: MP: Moderaterna tar inget klimatansvar

I Moderaternas budgetförslag slopar partiet bonus-malus och stoltserar med sänkta skatter på bensin. Förslaget är ett bevis på den totala avsaknaden av ansvar för klimatförändringen hos Moderaterna. Deras politik hotar dessutom svenska företags konkurrenskraft.

De globala trenderna är tydliga. Preem har dragit tillbaka sin ansökan om att bygga ut raffinaderiet i Lysekil för att i stället storsatsa på biobränslen.

Vattenfall ska lägga ned det nybyggda kolskraftverket utanför Hamburg. I somras hotade den amerikanska fondjätten Blackrock att avsätta ordförandena i 55 olika bolag, däribland AB Volvo, för att de är för långsamma i omställningen till fossilfritt.

Med sådana här trender handlar klimatpolitik inte bara om att bevara våra ekosystem. Det handlar också om att bevara svenska jobb och företag.

Sedan Miljöpartiet klev in i regeringen har vi byggt ihop ett pussel av åtgärder för att ställa om till fossilfria transporter. Bonus-malus syftar till att öka andelen fossilfria fordon bland nya bilar.

Stadsmiljöavtalet ska öka gång-, cykel- och kollektivtrafik i städer. Bränslebytet ökar andelen biodrivmedel i vanlig bensin och diesel så att även de förbränningsmotorer som finns kvar körs mer förnybart.

Höjda koldioxidskatter på bensin och diesel skapar incitament till klimatsmartare transporter. Klimatklivet ger bidrag till att bygga laddstolpar, biogasmackar och mycket mer.

Listan är längre och det finns en anledning till att den är lång. De olika insatserna fyller alla viktiga funktioner.

Moderaterna kallar allt ovan symbolpolitik och tror i stället på underverk genom att bygga laddstolpar och kärnkraft. Men hur kan det vara bra för klimatet att bygga laddstolpar om man slopar alla incitament för att köpa elbil?

Och hur ska kärnkraften rädda klimatet då utsläppen av växthusgaser inom Sveriges gränser främst kommer från transporter och vår tunga industri, medan vår elproduktion har extremt låga utsläpp?

Slutligen skönmålar Moderaterna sin politik genom att påstå att den är bra för landsbygden. Att sänka bensinskatten innebär att använda en stor del av statsbudgeten till människor i städer, inte landsbygden, eftersom den absolut största mängden bensin och diesel körs upp i städer.

Ett bättre liv i glesbygden får vi i stället genom riktade insatser till glesbygd. Såsom vi gjort i regeringen då vi höjt grundavdraget och därmed sänkt skatten i glesbygdskommuner.

Elin Söderberg (MP) språkrörskandidat

Anton Nordqvist (MP) distriktsordförande Miljöpartiet de gröna Jämtland Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel