Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: MP: Samers rätt till sitt modersmål ska stärkas – inte undergrävas

På torsdag 14 maj ska barn- och utbildningsnämnden i Åre kommun ta beslut kring riktlinjerna och ramarna för garanterad undervisning av modersmål i samiska.

Det förslag som ligger är att vi ska garantera 120 minuter per vecka varav 80 minuter integrerat i ämnet slöjd, och 40 minuter ska organiseras genom att elever läser samiska parallellt med andra ämnen. Det är upplagt efter den efterfrågan som finns i verksamheterna idag.

Det samiska förvaltningsrådet; samrådet mellan kommunen och den samiska befolkningen, kom fram till ett förslag som inte låser verksamheterna till att en del av modersmålsundervisningen ska vara i slöjd, men sätter inte heller något emot att man lägger upp det så.

Dessutom föreslås det att redan från årskurs 1 ska det erbjudas 120 minuter i veckan. Detta för att undvika glapp i undervisningen, då hela förskoleundervisningen i många fall sker till stor del på samiska. Rimligtvis bör majoriteten i Åre kommun (C, VV, KD) gå på vad förvaltningsrådet föreslagit, då detta är förändringar som den berörda gruppen vill se och som i praktiken inte skulle behöva innebära särskilt stora förändringar, utan bara ger kommunen möjlighet att göra förändringar om efterfrågan så kommer till att uppstå.

Problematiken som uppstått sedan denna majoritet tog över makten i Åre kommun kvarstår, och fastslås nu ännu tydligare än vad den gjort tidigare. Samernas rättigheter bryts inte direkt ned, men möjligheter och rättigheter undergrävs.

Möjligheter till förändringar och förbättringar begränsas med denna typ av detaljstyrande beslut som uppstår när man väljer att nedprioritera dessa frågor. Agendan är tydlig: att uppfylla vår plikt som samisk förvaltningskommun och kämpa för minoritetens stärkta rättigheter är inte något man prioriterar.

Miljöpartiet i Åre kommun har historiskt sett tagit, och kommer alltid fortsätta att ta, kampen för samiska rättigheter. Vi ser stor potential i Åre kommuns arbete med frågan och ser stor vikt i att vi ska vara en kommun som visar framfötterna och tar vår historia på allvar.

Därför vädjar jag nu resterande ledamöter i barn- och utbildningsnämnden att vi ska gå på samiska förvaltningsrådets förslag snarare än liggande förslag till beslut.

Majoriteten i Åre kommun har nu en chans att ta ett steg i rätt riktning, och visa att man tar frågan om minoriteters rättigheter på allvar. Min fråga till er är: Tar ni frågan på allvar? Det är en gyllene chans för er att stå upp och göra vad som är rätt, snarare än vad som är lätt.

Det nya gröna ledarskapet som det pratades om i valrörelsen är för mig förkastligt att kalla grönt. Utöver flertalet snedsteg i klimat- och miljöfrågan så kommer man förmodligen visa än en gång att solidaritet med våra medmänniskor inte är något man sysslar med.

Elon Wissing (MP), ledamot barn- och utbildningsnämnden, Åre kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel