Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: MP: Vi är emot den totala privatiseringen av Gustav III torg – och vad händer med bussarna?

 
Planerna för Busstorget
Visa alla artiklar

En ny detaljplan för Gustaf III torg är ute på samråd. Det betyder att vi som bor i Östersund kan lämna våra synpunkter om planens utformning och innehåll.

Vi från Miljöpartiet har många synpunkter när det gäller den framtida utformningen och användningen av den yta som är en del av östersundarnas vardagsrum i staden.

Även vi tycker att nuvarande torg kan omvandlas och användas bättre än i dag. Det finns bättre uppställningsplatser för bussar än på den mest centrala ytan i staden.

Vi är också införstådda med att utvecklingen bör göras i samverkan med näringslivet. Men vi är emot den totala privatiseringen som nuvarande planförslag innebär.

Vi ville se en plan som innehåller fler funktioner som kan gagna alla östersundare. I dag saknas det lokaler för kultur, mötesplatser för våra ungdomar, ett fungerande bibliotek, en musikskola som är lätt att nå för alla i kommunen, ja, helt enkelt en mötesplats för oss alla.

Vi är medvetna om kommunens kärva ekonomiska situation som givetvis påverkas mycket av den pågående pandemin. Därför krävs det både samverkan med olika aktörer samt nya idéer för att vi ska kunna förverkliga drömmen om ett gemensamt vardagsrum för oss alla. Att sälja ut marken till högstbjudande kan inte vara lösningen.

Förutom en gemensam mötesplats fyller busstorget även en viktig funktion för att vi ska kunna resa inom kommunen och även inom länet. Det ska vara enkelt och bekvämt att resa kollektivt och då krävs trygga och bekväma utrymmen för den som väntar på nästa buss.

Återigen verkar nuvarande planförslag ha tagits fram utifrån privata och kommersiella intressen. Det framgår inte i planen hur man ska tillgodose kollektivtrafikens behov. Det finns några lösa förslag på att en del av busshållplatserna ska flyttas längre bort på Kyrkgatan, vilket i princip innebär en försämring för alla som åker kollektivt.

Vi menar att kollektivtrafiken är en av de viktigaste funktionerna för nya torget. Vi kan inte förstå hur man kan påbörja planprocessen utan några konkreta förslag på hur kollektivtrafiken ska kunna härbärgeras.

Vi kommer att lämna våra synpunkter till samrådet som pågår till och med 15 juni. Du får gärna lämna dina synpunkter.

Florian Stamm (MP) gruppledare Östersund

Linda Andersson (MP), Thomas Dahlberg (MP), ledamöter kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel