Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: När ska vi få börja jobba två av fem helger på sjukhuset, Eva Hellstrand (C)?

Ett tag sedan jag skrev något nu. Hur är läget på sjukhuset då? Är väl som det varit det senaste året, överbeläggningar på avdelningarna i princip varje dygn. Sjuksköterskor och undersköterskor som slutar. Börjar bli uttjatat nu. HS-ledningen vet om det, men de har ju sin stolthet!

Att jobba två av fem av helger, tänkte jag skriva lite om. Eller vad tycker du Eva Hellstrand (C)? Kommer du ihåg? I höstas var det väl? När du stod och lovade i media! Jajamän, två av fem helger ska vi jobba år 2021, istället för varannan helg.

Efter personalens protester – tre avdelningar på sjukhuset får nya arbetstider (19 oktober 2020)

Var glada vi blev! En liten förbättring av vårt arbetsschema. Jag blev så glad att jag skrev ett mejl till dig och frågade om det var sant. Fick svar direkt. Japp, två av fem helger skulle akuten få skrev du, dock ej vilket datum det skulle införas, men att det skulle bli under 2021.

Sedan gick det ett par månader och inget mer hördes om detta. Så jag tänkte, jag skickar iväg ett mejl till dig och frågar hur det går. Fick inget svar! Jag tänkte att det kanske inte kom fram? Jag skickar ett nytt mejl igen.

Nu fick jag svar! Jodå, två av fem helger ska det bli svarade du. Men sedan skrev du även något jag blev lite fundersam över: ”Men som jag vill minnas att jag svarade dig tidigare kan ingen utlova när det går genomföra”.

Tror tyvärr att du minns fel, Eva. I mejlet till mig står det ”Ja, det stämmer att det ska bli 2 av 5 helger under 2021. Men jag kan inte svara på vilket datum vi klarar införa det”. Du har fortfarande lovat år 2021! Dock ej vilket datum.

Nu tänker ni: men 2021 har ju precis börjat. Det är jag medveten om, dock lägger vi vårt schema nu som sträcker sig till juni. Vad jag kan av enkel matematik så har nästan halva 2021 gått i juni.

Har ni fixat detta till sommaren? Alltså två av fem helger? Vet du, jag tror inte det! Har ni fixat detta till hösten? För då lägger vi schemat inför kommande jul! Och då är snart 2021 slut!

Just det, du skrev även i mejlet ”dessutom påverkar ju pandemin möjligheterna”. Där kom den, pandemin! Det är fortfarande inte pandemin som gjort att personalen sagt upp sig! Hur ofta ska vi påpeka detta? Tror ni fortfarande det?

Vi inom regionen och kommunen är väl medvetna om pågående pandemi? Tro mig! Vi har inte missat den, vi är upp i den varenda dag! Och mig veterligen så hade vi en pandemi när du lovade två av fem helger i höstas också, men jag kan ha fel?

Eva Hellstrand, vill du hålla ditt löfte att två av fem helger införs på utlovande enheter under 2021? Ta då till dig personalens idéer, ge oss tillbaka vettiga schemamodeller som lockar sjuksköterskor och undersköterskor att arbeta för Region JH.

Om ni lyckas med det, att locka tillbaka förlorade kollegor och hålla dina löften, så lovar jag att vara den första att säga, bra jobbat!

Om du är osäker på vad du svarat mig i mejlen? Tänker på det här med två av fem helger? Jag har kvar dem, om du råkar raderat dem!

Stefan Sandman, ledningssjuksköterska akuten

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel