Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Näringslivet förväntar sig att regionen står upp för Norra stambanan

Annons

Vi behöver kraftsamla kring kommunikationsfrågorna. Vi, i den definitionen, är Jämtlands näringsliv, regionens politiker och politikerna i de jämtländska kommunerna.

Den 2–3 april arrangeras konferensen Järnvägsforum Norr i Åre. ”Ett seminarium och samtal mellan nationella och regionala politiker” som det står i inbjudan.

Enligt inbjudan finns det inte en enda punkt som berör Norra stambanan, det vill säga sträckan Gävle till Jämtland via Bollnäs och Ljusdal.

Region Jämtlands fortsatta utveckling är beroende av ändamålsenliga kommunikationer till vår helt dominerande marknad Mälardalsområdet.

Näringslivet förväntar sig att regionen står upp för Norra stambanan, vår enda direktlinje, det alternativ som inom rimlig tid och till rimlig kostnad möjliggör en restid på cirka fyra timmar Östersund–Stockholm. De tyngsta argumenten för att regionen ska kraftsamla:

Klimatet: Vår helt dominerande marknad är Mälardalsområdet, vi behöver kommunikationer dit och de behöver till oss.

Den stora expansionen av boende i fjällvärlden, vikten av turismen generellt gör att klimatsmarta transporter behöver utvecklas så snart som möjligt.

Tidsaspekten: Här avses både tid till vi kan använda järnvägen på ett effektivt sätt och själva resandet.

Med de förändringar som krävs av Norra stambanan uppskattar vi upp till tio års tidsvinst i genomförande jämfört andra alternativ. Med en restid på cirka fyra timmar mellan Stockholm och Östersund, fem timmar till Åre, är tåget ett konkurrenskraftigt alternativ.

Riskmanagement och kostnader: Direktlinje mot Mälardalen utan byte är ett starkt argument för Norra stambanan. Enkelhet gör det mer attraktivt att välja tåg före andra färdsätt.

Kostnaden för att uppnå kortare restid med Norra stambanan är en bråkdel av andra alternativ som vi annars måste vänta på att de blir genomförda.

Visa framtidstro: Region Jämtland Härjedalens politiker, politiker i gemen och näringsliv, måste ha en framtidstro avseende vårt län och värna länets utveckling. Konkurrensen avseende högskolor och universitetsutbildningar, turism och bra förutsättningar för näringsliv, kommer fortsatt att vara av högsta betydelse.

Peter Vomacka, Samling Näringsliv Jämtlands län ekonomisk förening

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons