Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Naturnjutare – beträd inte skjutfält

På några få platser i Sverige finns naturområden som har begränsat tillträde och där allemansrätten inte gäller. I många fall är det försvarets övnings- och skjutfält. Vägarna där är stängda med låsta bommar och ungefär var femtionde meter runt hela skjutfältet sitter en skylt där man kan läsa att det är ett skjutfält.

Skjutfälten och reglerna har funnits i en mansålder, men uppenbarligen har den minskade militära verksamheten och det minskade antal medborgare som gjort värnplikt under 2000-talet inneburit att allmänheten inte förstår vad konsekvenserna av att göra intrång på ett avlyst skjutfält kan innebära.

När ni väljer att cykla, rida, rasta hunden, köra terrängfordon runt bommen eller förbi skyltarna då är ni där. Där risken att bli dödad eller allvarligt skadad ökar markant!

I bästa fall, om vi lyckas upptäcka er, blir konsekvenserna endast en polisanmälan och ett kännbart bötesbelopp.

I sämsta fall blir konsekvensen att era anhöriga börjar sakna er efter några timmar eller dagar då ni har träffats av en kula eller ett splitter när ni befunnit er i riskområdet för våra skarpskjutningar eller då ni klivit på oexploderad ammunition.

Vi kommer självklart att understödja polisen och räddningstjänsten att leta efter er när ni är försvunna. Men är det inte bättre att spara på samhällets resurser och framförallt spara på ert värdefulla liv genom att välja någon av de miljontals hektar svensk natur som omfattas av allemansrätten istället för att göra intrång på ett skjutfält?

Det finns naturligtvis ett ansvar hos Försvarsmakten också. Vi som signerar denna artikel är ansvariga för säkerheten på skjutfälten och inom det ansvaret har all vår personal uppgifter, bland annat att kontrollera och försöka observera färska spår, parkerade bilar eller plaskande i skogstjärnar, men det ansvaret går inte att ta om ni inte tar er del av ansvaret.

Ni som är föräldrar har ett ansvar att informera era barn.

Ni som utbildar på ridskolor, brukshundsklubbar, trafikskolor, bedriver djurhållning eller leder friluftsverksamhet har också ett ansvar att informera om förbjudna områden och konsekvenserna av att göra intrång.

Tyvärr är det lätt att få känslan av att denna fråga kommer att kräva en tragisk utgång innan ni börjar bry er om bommar och skyltar. Vår vädjan till er är enkel – beträd inte skjutfälten.

Överste Jonny Lindfors, chef Norrbottens regemente och Boden-Arvidsjaurs garnison

Överste Magnus Ståhl, chef Artilleriregementet

Överste Claes Isoz, chef Norrbottens flygflottilj och Luleå garnison

Överste Stefan Jansson, chef Totalförsvarets skyddscentrum och Umeå garnison

Överste Ulf Siverstedt, chef Norra Militärregionen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel