Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Naturskyddsföreningen: Direkta villkorslösa stöd ska inte gå till fossiltunga branscher

 
Corona: Näringsliv
Visa alla artiklar

Coronakrisen har på kort tid skakat om hela världen och innebär ett stort mänskligt lidande och enorma påfrestningar på våra samhällen. Pandemin visar hur skört livet på jorden är, och att frisk miljö och god hälsa hänger intimt samman i vår globala och sammanlänkade värld.

När regeringen nu sjösätter massiva reformer för att lindra de negativa ekonomiska effekterna av pandemin är det avgörande att investeringarna av våra skattemedel även tar sikte på att bygga upp ett långsiktigt hållbart och motståndskraftigt samhälle, som även innefattar åtgärder för att begränsa klimatförändringarna.

Fokus måste ligga på att investera i framtidens branscher och i omskolning till långsiktiga gröna jobb. Direkta och villkorslösa stöd med skattemedel till branscher med stora utsläpp, exempelvis flyget, bör undvikas.

Arbetet för att minska samhällets sårbarhet och beredskap inför kommande kriser behöver också prioriteras. Att värna friska ekosystem och artrikedom är i det sammanhanget helt centralt.

För att börja styra mot ett mer hållbart samhälle efter coronapandemin vill Naturskyddsföreningen att regeringen och dess samarbetspartier vidtar följande nya åtgärder.

1. Kanalisera resurser för omställning:

Grön omställningsfond. Etablera en statlig, grön fond för att bidra till en snabb, jobbskapande och rättvis omställning.

Hållbarhet som villkor för finansiellt stöd. En stor del av den av coronarelaterade utökade utlåningen och finansiella stödet bör utformas och riktas så att de skapar förutsättningar för en hållbar ekonomi och långsiktigt hållbara affärsmodeller.

2. Styr mot gröna jobb:

Ett grönt utbildningspaket. En del av de permitteringar och varsel som nu är oundvikliga kan hanteras genom att erbjuda omskolning till nya jobb i gröna branscher.

Skapa förutsättningar för gröna jobb. Gröna sektorer är allt från kollektivtrafik, energieffektivisering och digitalisering till kultur, naturturism och ekologiskt jordbruk. Även arbeten inom vård, skola och omsorg är gröna.

3. Nystarta Sveriges beredskapsarbete mot klimatförändringar:

Klimatanpassa samhället. Genom en omställning till ett ekologiskt, fossilfritt och mer diversifierat jordbruk kan beroendet av importerade insatsmedel för inhemsk livsmedelsproduktion minska. Våtmarker bör återskapas och ett mer diversifierat skogsbruk kan göra skogar mer motståndskraftiga.

Stärk beredskapen mot naturkatastrofer. Gör en plan och skjut till rejält med resurser i statens budget för åtgärder som ska stärka Sveriges beredskap mot naturkatastrofer.

Nu måste vi fokusera våra gemensamma resurser på att bygga upp ett samhälle och en ekonomi som inte fortsätter att såga av den gren som vi sitter på. Sverige såväl kan och bör visa vägen och leda med exempel med klimatåtgärder som stärker såväl samhällets motståndskraft som ekonomin.

Johanna Sandahl, ordförande Naturskyddsföreningen

Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel