Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Nordkvist (M): Östersunds kommun pinsamt lågt placerad i skolrankning

Nyligen framkom det i SKL:s öppna jämförelser att Östersunds kommun får en pinsam placering på 213:e plats av Sveriges 290 kommuner när skolresultaten rankas.

Det är inte bara beklämmande utan dessutom oroande att en av Sveriges 40 största kommuner hamnar så pass långt ned i rankingen. Resultatet är inte ens mediokert, det är nämligen avsevärt närmare botten än vad det är toppen av listan. 

Resultatet efter över 20 år med socialdemokratiskt styre i Östersunds kommun är tydligt - skolan har inte fått den politiska prioritering den förtjänar och behöver.

Det är i skolan som grunden för framtiden läggs, om elever lämnar skolan med dåliga resultat så följer det dem för resten av livet med framtida studier och yrkesval som till viss del kan kännas och vara avgjorda på förhand.

Social rörlighet betyder att ursprung inte spelar någon roll, det är det du väljer att vara och bli som har betydelse. Det fria skolvalet har möjliggjort för klassresor som få andra reformer i Sverige eftersom det innebär en möjlighet för barn att inte ärva föräldrars utanförskap och rätten att välja något annat än det som blir dem givna.

Det behövs högre förväntningar och stärkta lärandeprocesser mellan elever och lärare för att få fart på resultaten inom skolan. Även lönespridning och förlitande på empirisk evidensbaserad forskning är nyckelfaktorer i detta arbete.

Det är inte hållbart med fler bortförklaringar från Socialdemokraterna när det gäller de låga resultaten i Östersunds skolor, vad som vore klädsamt är mer politiskt ansvarstagande. Östersunds kommun har inte gått från toppen till botten i ett dramaturgiskt kast utan har under en längre tid haft en medioker placering när det gäller skolresultaten, en av kommunens mest centrala och viktigaste kärnområden. 

Jag beundrar starkt alla de medarbetare i skolans värld som sliter - från nattis-passet på Remonthagen och matematiklektionen på Vallaskolan till fritidspedagogerna på Norra skolan och engelsklärarna i Lit - för att Östersunds skolorganisation ska hålla ihop.

Under lång tid har personalen fått jobba med stor ovisshet om hur de långsiktiga spelreglerna ser ut för Östersunds skolor och förskolor. Alla dessa vardagens hjältar och deras arbetsområde förtjänar högre politisk prioritet.  

Det talas om att lärarkrisen i Sverige beräknas gå från kritisk till akut de kommande åren – detta betyder att Sveriges kommuner kommer att ha en huggsexa om att rekrytera de bästa lärarna. För Östersund kommer det bli svårt att hävda sig i den konkurrensen med tanke på placeringen på 213:e plats i SKL:s ranking.

Om S verkligen har ambitioner om att Östersunds kommun ska vara en av Sveriges bästa skolkommuner så är det ännu ett tecken på att retoriken och genomförandet inte går hand i hand när det gäller skolpolitiken. Hög tid för ansvar! 

Joel Nordkvist (M)

vice gruppledare Moderaterna Östersunds kommun 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel