Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Norrland behöver bättre infrastruktur

Det behövs ett förstärkt Norrlandsperspektiv i de politiska frågorna. Det är bra för hela Sverige. Förbättringar i infrastrukturen i de långa avståndens Norrland och åtgärder för kompetensförsörjningen är exempel på två nödvändiga insatser.

Norrlandsförbundet arbetar för hela Norrland, det som är 58 procent av Sveriges yta, en bra bit av landet. Medlemmar i förbundet är kommuner, regioner och landsting, små och stora företag, organisationer och enskilda i och utanför Norrland.

Norrlandsförbundet samlas till årets förbundsmöte 26–27 april i Östersund. Förutom diskussioner kring de Norrlandspolitiska frågorna sker utdelning av våra hedersbelöningar Norrlandsbjörnen och Olof Högberg-plaketten. Våra utmärkelser uppmärksammar samhälls- och kulturella insatser i och för Norrland, och har delats ut i över 60 år.

Om beslutsfattarna verkligen vill värna hela Sverige måste infrastruktursatsningar i norra Sverige prioriteras högre än det görs i den nationella transportplanen. Inte minst järnvägen som är en viktig pulsåder för människor och gods från och till Norrland.

Småorter, städer och regioner i norra Sverige måste effektivt kopplas samman för att skapa bredare arbetsmarknader. Det blir då lättare att hitta två intressanta arbetsplatser för familjer som slipper långa arbetsresor. Effektivare och snabbare tågförbindelser på samtliga järnvägssträckor i Norrland måste prioriteras i kommande investeringar, för både persontrafik och gods.

Utifrån de långa avståndens förutsättningar behöver vi farbara och trafiksäkra vägar med god standard i vår del av landet eftersom många är beroende av bil och ofta pendlar till och från arbete.

Norrland har framgångsrika universitet och högskolor som samverkar med andra utbildningsaktörer långt utanför Norrlands och Sveriges gränser. Utbildningsaktörerna i norra Sverige står beredda att möta ökade satsningar på utbildning, forskning och utveckling. Ytterligare satsningar och krafttag behövs för att säkra kompetensförsörjningen.

Mycket finns i storstadsregionerna, men alla vill inte leva i sådana miljöer. Bra boende och livskvalitet värt namnet med närhet till natur och rekreation utöver en egen försörjning är något många efterfrågar.

Viktiga förutsättningar för att göra hela Sverige mer levande och attraktivt är bättre infrastruktur:  järnvägar, vägar, flyg, IT-infrastruktur och tillgång till välfärdstjänster.

Norrlandsförbundets styrelse:

Kenneth Nilshem, ordförande, Agnetha Alenius Madsen, vice ordförande, Anita Gustavsson och Anders Öberg, Norrbotten, Malin Ackermann och Lars Westerlund, Västerbotten, Hans-Erik Näslund och Ulla Näsman, Västernorrland, Mona Modin Tjulin, Jämtland, Gunnar Olsson, Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel