Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Nu kräver vi reformer så att hela Sverige kan leva!

Annons

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) uttalade tidigt i valrörelsen att ”Nu är det slut på Stockholmsfixeringen. Nu ska regeringen ha fokus på att hela Sverige ska leva”.

Det är bra och vi tvivlar inte på uppriktigheten när Löfven säger att han är bekymrad för glesbygden. Hans engagemang för en levande landsbygd, bekräftas också i förstamajtalet i Umeå. Det inger hopp. Det är hög tid att ändra färdriktning.

Tyvärr ser vi inte mycket av sådana tendenser. Hoten mot byskolor, butiker, hälsocentraler, tandvårdskliniker, godstransporter och annan infrastruktur fortsätter.

I Krokoms kommun har en skolutredning just presenterats, som i värsta fall innebär att 12 av 16 skolor läggs ner. I Norrbotten hotar Luleås kommunpolitiker att lägga ner sju byskolor. För några år sedan lades 5 av 20 tandvårdskliniker i Jämtlands län ner. I Ångermanländska Sollefteå fortsätter ockupationen av sjukhuset som protest mot nerläggning av BB-avdelning och andra kompetenser.

Vi frågar: Vart är vi på väg?

Samtidigt framhåller finansminister Magdalena Andersson (S), i samband med presentationen av vårbudgeten, att Sverige har en mycket stark ekonomi.

Det är bra, men våra politiker och tjänstemän känner inte igen sig i finansministerns beskrivning. De har en helt annan bild av verkligheten. Våra regioner och kommuner har helt enkelt för svag skattekraft för att klara sina åtaganden.

Hur länge ska människor som bor i de rikaste delarna av landet vara de fattigaste? Nu efterlyser vi kraftfulla grepp. Reformer, med ekonomiska incitament, som uppmuntrar unga att lämna den trånga stan och skaffa sig ett boende på landet. Det finns statistik som visar att 25 procent av Stockholms befolkning vill flytta till landsbygden.

Städerna, i synnerhet Stockholm med omnejd, har under många år plundrat landsbygden på både människor och kapital. Det värsta är att koncentrationsivrarna, gärna ser att urbaniseringen fortsätter.

Vi är utomordentligt trötta på tjatet om att vi är tärande och att vi lever på bidrag från de ”produktiva” storstadsborna. Nu kräver vi kraftfulla beslut!

Vi måste tillbaka till ett mera balanserat samhälle där människor erbjuds boendemiljöer som befordrar hälsa och välstånd och som långsiktigt skapar trygga, välmående och hederliga individer.

Argumenten för en jämnare fördelning av både människor och kapital, mellan landsbygd och stad har aldrig varit starkare. Nu måste regering och riksdag genomföra de reformer och strukturförändringar, som krävs.

Fyrpartiöverenskommelsen i form av 73-punktsprogrammet välkomnas, men räcker inte. Vi måste inse städernas beroende av en levande landsbygd.

För att en gång för alla fastslå huruvida Norrland är närande eller tärande, måste regeringen tillsätta en parlamentarisk kommitté, som utreder och redovisar fördelningen av vinster och skatter från våra naturtillgångar.

Kurt Folkesson, ordförande Folkinitiativet Landstormen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons