Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Nu ska framtidens regionala Sverige ta form

Det pågår just nu ett arbete för att forma framtidens regionala Sverige, en karta med nya och större regioner ska skapas och redan i valet 2018 kanske vi väljer ledamöter till en sådan betydligt större region.

Region Jämtland Härjedalen är tillsammans med övriga regioner/landsting i landet delaktig i processen. En process som sker i högt tempo! Vi anser därför att regionen har ett viktigt och brådskande uppdrag i att föra en dialog med och informera våra medborgare om den pågående processen.

Oppositionens regionråd Elin Lemon väckte därför, genom ett initiativärende, frågan i regionstyrelsen. Ett initiativ som vi stödjer eftersom vi vet att många av våra invånare efterlyser information och arenor för diskussion som inte är knutna till de politiska partierna. Många tvekar att besöka möten arrangerade av partierna. Regionen bär därför också själv ta ansvar för att genomföra en medborgardialog om frågan om den framtida regionindelningen.

De två styrande partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna, är dock ointresserade av att ge regionens invånare kunskap i denna viktiga fråga, så S/M-majoriteten avslog initiativärendet!

Vi anser inte heller att det räcker med att hänvisa våra medborgare till Region Jämtland Härjedalens hemsida och offentliga handlingar. Förslagsvis skulle regionen istället kunna anordna ett informations- och dialogforum i anslutning till Regionfullmäktiges sammanträde. En sådan lösning möjliggör att inskickade frågor besvaras och kan debatteras på plats, och diskussionen kan dessutom följas på distans via webben, samt att det går att titta och lyssna på inspelningen i efterhand.

Oavsett vilken uppfattning man har i frågan om hur gränserna ska se ut i framtiden måste olika perspektiv synliggöras och beslut förankras. I en demokrati måste det också finnas en lyhördhet för oro, bristfällig information och obesvarade frågor, varför beslut behöver diskuteras och förankras hos medborgarna!

Elin Lemon (C), Eva Hellstrand (C), Mona-Lisa Norrman (V), Anna Hildebrand (MP), Lennart Ledin (L), Lars-Erik Olofsson (Kd)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel