Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ny skattepolitik krävs – staten, inte regionen, måste ta ansvaret för sjukvården

Angeläget meddelande: Regionstyrelsen borde skämmas!

Både ni som sitter i ledningen nu och ni som har gjort det de senaste 50 åren, som inte har förstått att det inte är er uppgift att ställa tillrätta ekonomin för Jämtland Härjedalen.

Inspirerad av uppropet från Sveriges Vattenkraftskommuner och Regioner för en tid sedan, och förskräckt av alla rapporter om tillkortakommande inom vården, larmrapporter från läkare med personalflykt bland sjuksköterskor samt Kristdemokraternas uppbrott från majoritetskonstellationen i styrelsen, känner jag att nu måste jag höja min röst och återuppliva mitt gamla mantra: Regionerna måste befrias från bördan av specialist- och sjukhusvård, med början redan under innevarande mandatperiod för Jämtland Härjedalens del där behovet är störst.

Fördelningen av de svenska skatterna måste ändras så att all löneskatt går till staten, efter modell av Norge och flertalet västerländska demokratier, och låta, i princip, all annan skatt gå till regioner och kommuner.

Det är ju staten, Sverige, som fortsätter den mångsekelgamla traditionen att suga ut naturtillgångarna ur skogar, malm, vattenkraft och nu även vindkraft och därmed berika sig på ”provinsens”; Norrlands, landsbygdens, och inte minst Jämtlands bekostnad.

Januariöverenskommelsen i all ära. Men det behövs en total översyn av fördelningen av välfärden i Sverige. Och det kan inte uppnås genom ett försiktigt duttande i regelsystemet. Det behövs ett jordskred eller en skogsbrand för att sedan låta Fågel Fenix återuppstå med en rättvis fördelning av välfärden i hela det levande landet.

Den beskattningsprincipen är inte ny för riksdagen, åtminstone inte för dess skatteutskott. Enligt vice ordförandens, tidigare ordföranden Pelle Åsling (C), har det redan varit uppe på listan en gång. Vad hände med det?

Sveriges vattenkraftskommuner har också upplyst om att det 1985 gjordes ett, kanske halvhjärtat, avsteg från nu gällande princip och primär- och sekundärkommunerna fick skatten. Varför följdes inte det försöket upp?

En så revolutionerande skatteomläggning får naturligtvis en hel rad konsekvenser och följdverkningar som måste hanteras. Det kommer säkerligen att medföra orättvisor mellan regionerna och kommunerna. Och då krävs en ny sorts skatteutjämning, men då måste det vara en som verkligen förtjänar namnet.

Därför är det hög tid nu att ta konsekvenserna av fädrens missgärningar och göra det likvärdigt och rättvist att bo och leva i hela Sverige.

Och vem ska göra det? Jo, riksdag och regering efter initiativ från provinsen.

Anders Håkansta, alltjämt bondeförbunden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel