Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Nytt bostadsområde vid Åskorset hotar friluftslivet

Åsbygden är ett populärt område att bo i och många vill flytta hit. Det är förstås något som i grunden är positivt.

Närheten till skogspromenader, löpning, rastning av hundar, bär- och svampplockning, mtb-cykling lockar. Många som bor här gör det för att ha skogen på gångavstånd från sin bostad.

Under senaste 15-årsperioden har en rad tillkomna barriärer runt Ås gjort det svårare att komma ut i naturen. Europaväg med mitträcke, industriområde och många bostadsområden har brutit upp det gröna stråk med skog som funnits in mot Östersund. Hela södra delen av Åsbygden är i dag en barriär genom Sånghusvallens bostadsområde.

I de flesta andra kommuner sparas grönytor nära bebyggelse. Detta då kunskapen om friluftslivets stora betydelse för hälsan och välmåendet är väl dokumenterad genom forskning. Självklart genom att det även regleras i lag.

Krokoms kommun däremot har snart tagit bort all skog nära centrala Ås för friluftsliv och rekreation.

Nu planeras ett stort bostadsområde kallat Ås Ängar vid Åskorset nere vid infarten från E 14. Marken där är frisk och stenbunden med en trevlig blandskog. Den skulle fortsatt passa bra som rekreationsområde.

Här ska det byggas 46 nya bostäder i Ås – första inflyttning kan ske redan nästa sommar (2 oktober)

I skogsområdet kring Torsta tas i dagarna halva ytan i anspråk till en stor kommersiell inhägnad hundrastgård. Hundgården i sig är inget negativt men frågan är om den verkligen ska placeras där? Området mellan gamla E 75 och E 14 som är avsett för friluftsliv blir därmed inte tillgängligt för dem som bor i byn.

Här bedriver skolorna i dag sin orienteringsundervisning. Något alternativt område med en ritad karta finns heller inte att tillgå. Beslutet att arrendera ut ovanstående mark har inte föregåtts av minsta tillstymmelse till demokratiprocess eller dialog från kommunens sida.

Kommunens senaste rad av beslut följer inte heller den fördjupade översiktsplanen för Åsbygden där område N2 utpekas som ett sammanhängande stråk av natur för det rörliga friluftslivet.

Ska man behöva ta bilen för att komma till skogen på norra sidan E 14? Den är ju inte heller särskilt attraktiv utan ligger i blöt och tung mark. Genom att ta bort möjligheterna till ett bostadsnära friluftsliv så skjuter kommunen sig själv i foten. De som flyttat in här har ofta gjort det med uppfattningen att skogen finns runt knuten. Det stämmer inte längre. Vi vill ha kvar möjligheten att vistas i våra få kvarvarande skogar.

Hur tänker sig egentligen Krokoms kommun framtidens friluftsliv för invånarna som bor i Ås?

Johan Arnesson

Erik Albano

Britta Brännström

Peter Bäckman

Roger Claesson

Bert-Ola Danielsson

Lars Eklund

Johan Eliasson

Helena Enqvist

Linda Eriksson

Olle Forsavall

Mattias Forsberg

Anna Göransson

Hasse Gustafsson

Anders Hedlund

Anders Johansson

Urban Jonasson

Magnus Jungholm

Petter Kindmalm

Marie Krysander

Håkan Larm

Agneta Ledin Näslund

Erik Lilja

Anna-Karin Lindeberg

Lars Löfgren

Jens Magnusson

Anna Myhr

Niclas Nilsson

Sam Nilsson

Olle Näslund

Stefan Olofsson

Johan Oscarsson

Anna-Karin Roos

Olof Roos

Malin Sjöblom

Fredrik Tackman

Oscar Wahlund

Hampus Wickström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel