Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Oacceptabel nedskärning av LSS

Regeringen har skickat signaler och pekat ut lagen om stöd och service (LSS) som ett område att spara in på.

Signalpolitiken har haft effekt. Bedömningarna hos myndigheter, i kommuner och i domstolar har i år blivit mer restriktiva. Regeringen går även ett steg längre, genom att ge direkta instruktioner till Försäkringskassan att strama åt ytterligare.

I regleringsbrevet till myndigheten för 2016 skriver regeringen: ”Försäkringskassan ska bidra till att bryta utvecklingen av antalet timmar inom assistansersättningen”. I budgetpropositionen 2017 fortsätter regeringen aktivt att dra ner på assistansen genom att ytterligare sänka budgetkontot.

Antalet rapporter från media, brukarorganisationer och enskilda om fall där personer med personlig assistans fått neddragningar i timmar eller helt förlorat sin assistans har ökat lavinartat den senaste tiden. Trots att många kunnat styrka ökat hjälpbehov och inte minskat jämfört med tidigare via läkarintyg, så har besluten blivit något annat.

Regeringens diskussion, regleringsbrevet till Försäkringskassan samt den låga höjningen av schablonersättningen har lett till en svår utsatthet för många av de 16 500 assistansberättigade.

Det finns en stor oro hos personer med funktionsnedsättning och deras anhöriga, en oro över att förlora sina personliga assistenter och sin frihet.

LSS och möjligheten till personlig assistans var ett stort framsteg i arbetet för full delaktighet och jämlikhet för personer med funktionsnedsättningar. Det är en lag som i grunden handlar om mänskliga rättigheter. Personlig assistans innebär självbestämmande istället för omhändertagande.

När regeringen i våras tillsatte en utredning av LSS tyckte vi att detta var bra. LSS behöver moderniseras och förbättras på många sätt. Men med regeringens ensidiga, starka fokus på kostnadsminskningar fortsatte den utveckling som många har känt sig hotade av.

Vi i Liberalerna tar strid för LSS, den största frihetsreformen i svensk historia för personer som lever med funktionsnedsättning. Vi kräver att staten tar över det fulla ansvaret för LSS.

Vi kräver att regeringen omedelbart utfärdar ett nytt regleringsbrev där man drar tillbaka uppmaningen till Försäkringskassan om att begränsa antalet timmar.

Vi kräver även att alla ändrade assistansbeslut bedöms på nytt och att en haverikommission gör en noggrann konsekvensanalys av de sammantagna försämringarna.

Liberalerna kräver att det lämnas tilläggsdirektiv till den pågående utredningen som är mindre inriktat på att minska kostnader, och mer inriktat på att säkerställa goda levnadsvillkor för personer med omfattande funktionsnedsättningar och ser över kommunernas roll i systemet.

På lördag klockan 13 på Stortorget i Östersund kommer vi liberaler att delta i den landsomfattande demonstrationen för LSS, för personlig assistans och mot regeringens neddragningar som drabbar den med störst behov av stöd!

Pär Löfstrand (L)

länsordförande Jämtland Härjedalen

Bengt Eliasson (L)

riksdagsledamot, talesperson i funktionshinder frågor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel