Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Obegripligt att kommunen vill avveckla Vardagas äldreboende

Majoriteten i vård- och omsorgsnämnden driver en process mot äldreboendet Skogbruksvägen 133 i syftet att till varje pris återta boendet i kommunal regi.

Det är svårt att bortse från ett samband mellan denna process och det besparingspaket som kommunen presenterade under hösten 2016.

Debatt: Därför tar kommunen över äldreboendet på Skogsbruksvägen (2 maj)

I september 2016 beslutade majoriteten att inte förlänga Vardagas avtal på 133:an, eftersom det fanns en anmälan till Arbetsmiljöverket angående städrutiner.

Arbetsmiljöverket gjorde sitt jobb, och Vardaga rättade sig efter beslutet. Nu riktas i stället fokus på den kommunala enkäten om boendet på 133:an.

Enkäten visar att tre personer ger bottenbetyg (1–2), sex personer ger toppbetyg (8–10) och resterande åtta personers svar ligger kring medelvärdet.

Hur är det möjligt att toppbetygen dominerar över bottenbetygen, på ett boende som blivit så kritiserat av majoriteten och media under hösten 2016?

Spretiga och ojämna mätresultat från enkäten indikerar inte något systemfel, utan snarare att problemen kan bero på till exempel personkemi eller felaktiga förväntningar.

Mona M Tjulin (S) lyfter aldrig fram de positiva enkätsvaren från 133:an. I stället gör hon det häpnadsväckande att i bästa Donald Trumpanda, tillföra anonyma brev till utredningen för att befästa den negativa bilden av boendet.

Helt obegripligt blir det när hon säger till ÖP att dessa anonyma källor har spelat in i beslutet! Är detta god sed inom kommunen?

Vardaga förlorar äldreboendet i Torvalla – kommunen skapar demensboende i stället (25 april)

Finns det uppslag till en besparing? Ja, det finns det, nej säger Mona M Tjulin.

Så här ser kostnaderna ut per år:

• Skogsbruksvägen 133, Vardaga: administration 2 miljoner, vård 11 miljoner, totalt 13 miljoner

• Skogsbruksvägen 131, kommunen: administration 2 miljoner, vård 16 miljoner, totalt 18 miljoner.

Sammanlagd kostnad för bägge avdelningarna: 31 miljoner.

Vid en sammanslagning av 133:an och 131:an kan man ta bort ett par miljoner genom att reducera administrationen. Vårdkostnaden kan gå någon miljon upp på 133:an, och ett par miljoner ner på 131:an, och man uppnår en besparing på 3–4 miljoner.

Det är märkligt att Mona M Tjulin inte en enda gång har beklagat de gamlas och anställdas oro och ängslan genom denna process.

Vi vill ge personalen på 133:an en stor guldstjärna. De har på ett alldeles fantastiskt sätt kämpat sig igenom en sex månaders häxprocess, och samtidigt utfört ett enastående arbete.

Vi hoppas att majoriteten tar en nystart i denna infekterade fråga. Städa undan falska påståenden och bort med anonyma brev.

För oss handlar inte denna fråga om skiljelinjen mellan det offentliga och det privata. Vi ger med glädje ett toppbetyg till kommunens hemtjänst (Karlslund), och till Vardagas 133:a. Ett riktigt bottenbetyg ger vi däremot till mammas tidigare boende i kommunal regi.

För oss är det helt obegripligt att kommunen vill avveckla ett äldreboende som fungerar så bra.

Anders Brogren (son)

Kerstin Brogren (dotter)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel