Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Obgripligt av länets moderater att bjuda in Hanif Bali

I ÖP 4 november refereras Hanif Balis besök i Östersund på Gamla teatern. Han var inbjuden av länets moderater och deras ungdomsförbund.

I en tid av ökad polarisering och upplevd otrygghet väljer man alltså att låta en mycket kontroversiell politiker (även inom Moderaterna) att få fritt spelrum till publikens jubel.

På flera punkter som återges i tidningsartikeln kommer han med påståenden som antingen är rena lögner eller stora överdrifter. Till exempel menar Hanif Bali att Sverige har en oreglerad invandring, vilket inte stämmer, då den i modern tid alltid varit reglerad av vår asyllagstiftning, som genom den tillfälliga asyllagen dessutom har skärpts.

Han kommer med kraftiga angrepp på asylrätten, en rätt som Sverige genom sitt medlemskap i FN står bakom. Han hånar medmänsklighet och talar om elakhet mot asylsökande som något önskvärt.

Han kommer med uttalanden om ökad brottslighet och otrygghet i Östersund på grund av kulturella konflikter, vi undrar var har han fått den informationen ifrån? Det är en bild som vi inte känner igen oss i och vi tror att många Östersundsbor har samma uppfattning som oss. Känslan är att Hanif försöker skapa rädslor och motsättningar som inte existerar.

Han utmålar invandrare och flyktingar som socialbidragstagare utan vilja till egenförsörjning. I våra möten med flyktingar och invandrare så ser vi en helt motsatt bild, nämligen att de flesta inget hellre vill än att vara självförsörjande.

Hans generaliseringar och utpekande av vissa grupper gränsar i våra ögon till hets mot folkgrupp.

De flesta politiska partier, inklusive Moderaterna, brukar tala om faran med radikalisering. Att då bjuda in en person som kritiserats både internt inom partiet samt externt för att stå för extrema åsikter och som bidrar till att sprida åsikter som späder på rasism och främlingsfientlighet, är för oss obegripligt. Hanif Balis retorik bidrar i allra högsta grad till en form av radikalisering nämligen den högerextrema.

I den politiska debatten talas mycket om samhällsgemenskap, gemensamma värderingar och ett Sverige som slits isär.

Till skillnad mot Hanif Bali så anser vi att minskad medmänsklighet och empati för människor som flytt är långt mycket farligare för samhället än respekt för asylrätten.

Genom att bjuda in Hanif Bali och ge hans propaganda utrymme så riskerar länets moderater snarare att underblåsa motsättningar än att stävja dem. Vi vill därför uppmana både moderater och andra till eftertanke och tydligt avståndstagande från den typ av ogrundade påståenden som Hanif Bali och andra sprider.

Nätverket #femövertolv

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel