Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ord från idrottsläktarna kan såra – skyll inte på jargong och kultur

Horunge, bögjävel. Exempel på ord som används på isen. Mellan vuxna män. Ibland av fäder, alltid av förebilder. Fitta, hora. Exempel på ord som används på läktaren. Av vuxna män. Ibland av fäder, alltid av förebilder.

Jag har förstått så mycket att somliga tycker att ordvalen inte ska ses som allvarligt menade utan mer är att beskriva som jargong, som en del av en kultur. Att ordvalen därför ska ursäktas. Ni som tycker det begär för mycket av mig.

Tro aldrig att ord är betydelselösa. Tro aldrig att ord bara är ord. Ord är så mycket mer. Ord talar om vem du är, vem du vill vara och när du beskriver andra med ord berättar du också vem du själv vill vara.

Omdömeslösa formuleringar sårar, tar, tär, skär. De bryter ner andra. Omdömesgilla ordval stärker, ger, skänker. De bygger upp andra.

Därför ställer jag mig frågan; vem vill du vara?

Med vilken självpåtagen rätt sätter jag mig på den högsta hästen och ger moraliska uppmaningar till folk som själva bestämt hur dom vill uttrycka sig gentemot andra? Jag har ingen annan rätt än den självpåtagna uppgiften att försöka göra något åt problemet. För det är ett problem. Tro inte annat.

Hur kan jag tro att just jag ska få tycka och tänka om dessa frågor? Har jag aldrig sagt något förklenande om andra? Absolut och det är därför jag tycker mig ha rätt att tycka något i ämnet.

Jag har själv stått och suttit på läktare runt om i Sverige där könsord nyttjats ogenerat, där nedsättande omdömen om motståndare vrålats ut och där homofobiska, sexistiska och om inte rasistiska så snudd på beskrivningar av människor varit en del av en vardag. Jag har hört det sedan jag var liten. I de flesta hallar och arenor. Mer eller mindre ofta.

Det tog tid för mig att förstå att det skapar nytt hat, nytt förakt och mer frånvaro av gemenskap.

Lite för länge, lite för ofta var jag den tysta majoriteten som såg på.

Jag älskar arenaidrotten. Jag älskar att vara i alla känslor på en och samma gång. Glädje, ilska, frustration, kärlek.

Arenaidrotten tillåter dem alla, men den tillåter också annat. Något som inte är friskt. Något som du och jag måste - måste - göra någonting åt.

Jag skriver det här för att påminna om att ord har betydelse. För att ord skapar sammanhang där vi förstår varandra. För att ord skapar kulturer som kan vara positiva. För att ord är viktiga.

Omdömeslösa formuleringar sårar, tar, tär, skär. Omdömesgilla ordval stärker, ger, skänker. Vem vill du vara? Vad ska ditt bidrag vara?

Det är svårt att ta ansvar för andras tolkningar av det man säger. Men. För det finns alltid ett men. Du kan alltid ta ansvar för vad du säger.

Erik Sandberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel