Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Osmakligt av rikspolischefen att utnyttja terrorattacken i eget syfte

Jag har läst många artiklar där huvudpersonen i sammanhanget försöker framhäva sig själv på bekostnad av andra. Det jag läste nyligen vinner i osmaklighet. I en artikel i Dagens Nyheter (4 maj) påstår rikspolischef Dan Eliasson ett och annat som får mig att må riktigt illa.

Polischefen Dan Eliasson: ”När det small till så fanns vi där” (Dagens Nyheter 4 maj)

Dan Eliasson använder den tragiska terrorhändelsen i Stockholm i syfte att "släta" över alla misstag som gjorts de sista åren inom myndigheten. Han har mage att ge omorganisationen cred för ett snabbt och proffsigt agerande från svensk polis.

Han påstår att vi tack vare omorganisationen äntligen kan kalla in bombgruppen, helikoptern och nationella insatsstyrkan snabbt är ren och skär bullshit. Det har vi alltid kunnat!

Han kommer med rena lögner. Han påstår att vi uppgraderats lönemässigt. Ingen vanlig polis ser något som ens snuddar vid det påståendet. Vi ligger fortfarande långt efter och lägst av alla i den offentliga sektorn.

Han påstår att utredningsresultaten börjar bli bättre. Hur är det möjligt när vi lägger ner som aldrig förr? Hur är det möjligt när verksamheten blöder på utredningspersonal, och då har vi inte ens kommit till sommarorganisationen?

Han försöker få oss svenskar att tro att det äntligen har vänt för svensk polis. Han försöker utnyttja en av landets största sorgupplevelser för sin egen vinning.

Han försöker få svenska folket att tro att han och våra politiska makthavare har lyssnat på svensk polis. Att de är på god väg att förbättra polisernas förutsättningar och därmed skapa en stark och växande yrkeskår.

Fel. Fel, fel, fel!

Dan Eliassons budskap i artikeln är lika illa som våra politiska makthavare som även de använder sig av terrorhändelsen för sina egna syften: kampen om väljare.

Det spelar ingen roll hur många luftslott ni väljer att bygga upp inför svenska folket. Hur mycket ni försöker buda över varandra i antal framtida poliser. Varje svensk fattar att det inte gör någon som helst skillnad. Det kommer inte att bli någon skillnad i positiv mening vare sig i ökat antal poliser eller i polisers mående, så länge ni inte gör verkstad av era löften.

Vad vill då jag ha sagt med min artikel förutom det redan skrivna? Jo, det självklara:

Dan Eliasson ska inte tro att det är tack vare honom som polisen levererade den dagen.

Dan Eliasson ska inte tro att det är tack vare omorganisationen som utgången blev som den blev.

Dan Eliasson ska inte tro att vi köper hans bullshit om att terrorattacken blev en vändpunkt för svensk polis.

Ingenting har förändrats förutom att polisen har fått många nya enskilda hjältar som levererade den dagen.

Svensk polis har fått erfarenhet av att jobba skarpt i en situation som vi tränat inför, men tack och lov inte behövt uppleva tidigare.

Svensk polis har fått tillbaka lite tillit och respekt.

Allt det andra är precis som innan den tragiska händelsen.

Tidigare debattinlägg av Lisa Reventberg: Politikernas beslut har varit förödande för polisverksamheten (17 januari 2017)

Läs mer: Lisa från Föllinge drog i gång polisens brevuppror (6 november 2015)

Lisa Reventberg

polisinspektör Stockholm, bördig från Föllinge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel