Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Östersunds kommun ser inte allmännyttan med bredband via fiber

Annons

Jag såg att Region Jämtland Härjedalen tycker att man ska skaffa fiber till sitt hus, men när Östersunds kommun via Jämtkraft har sålt ut sitt bredbandsnät, till det av ett riskkapitalbolag ägda IP-Only, så är det inte alla gånger så lätt.

DEBATT: Region JH: Viktigt att ansluta sitt hus till fiber! (27 oktober)

IP-Only är ett företag som inte flyttar ett gruskorn två meter om de inte får dubbelt betalt för arbetet. Det är bara att göra en snabb koll på hur många som har fått beställa via dem och hur få som verkligen har fått leverans.

För att göra en kort historia lång – här kommer min verklighet:

Byn Norderåsen där jag bor har haft fiber från Jämtkraft sedan 2006 tror jag det är, men mitt hus hade tyvärr inte fiber när jag köpte det 2009. Från början hade jag inget jättestort behov av bredband, men nu ska ju allt streamas och då behövs det.

År 2015 kallade byföreningen till ett möte för att se om det gick att ordna en gemensam efterinkoppling för oss som inte hade. Bara dagar efter att kallelsen gått ut fick vissa i byn erbjudande om installation från IP-Only; jag fick dock inte något erbjudande alls.

Eftersom IP-Only hade gått ut med erbjudandet så blev mötet ett informationsmöte där IP-Onlys projektledare medverkade. Han tyckte att det inte borde vara några problem att få med alla hus i kampanjen. Enligt honom så räckte det med att gräva till befintlig kanalisation för att koppla in fiber – i mitt fall så innebär det att det bara behöver grävas 24 meter.

Men IP-Only meddelade dock snabbt att vi som inte fått något erbjudande inte heller fick beställa. Märkligt att inte ta alla intresserade i samma område när man ändå ska dit. Ja, nu kom de ju i och för sig aldrig, då de nu påstår att det var för få intressenter, vilket inte är sant.

När IP-Only fick köpa Jämtkrafts nät så skulle 100 procent erbjudas fiber, och om jag minns rätt så krävdes det 40 procent som tackade ja för att de skulle dra fiber.

I augusti 2017 så hade detta sänkts till 95 procent och nu krävdes det 60 procent som tackade ja för att de skulle leverera.

IP-Only räknar med att de nu har nått 95 procent, och då räknar de med de erbjudanden Jämtkraft gjorde när de tidigare drog fiber. Det bör innebära att så gott som 100 procent av Norderåsen har fått erbjudandet, ja det vill säga för tolv år sedan.

Efterinstallation gick att göra med Jämtkraft även om det kostade en slant, tyvärr var jag för långsam där för det går inte alls att göra med IP-Only.

Vad finns det för alternativ för mig då? Adsl fanns aldrig här och dessutom är kopparnätet bortplockat sedan länge. Så enda alternativet är mobilt bredband som framför allt har begränsningar i hur stor datamängd man har per månad. Om man inte passar sig har man inget bredband alls i slutet av månaden.

Så det är intressant att Region Jämtland Härjedalen kan se allmännyttan med bredband via fiber när Östersunds kommun inte gör det.

David Wännström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons