Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Överläkare: Det går inte att spara sig till en ekonomi i balans!

Tänk om det är så att grundtesen att vi ska kunna spara oss till en sjukvårdsekonomi i balans är fel! Vi alla har försökt spara och effektivisera i 25 år utan att lyckas. På samma sätt har man gjort i alla andra regioner i landet utan tydlig framgång.

Tänk om det är så att ständiga kostnadsökningar vad gäller läkemedel, medicinsk utrustning, regionvård och stafetter, och att allt fler svåra sjukdomar går att behandla under allt längre tid, gör att utgifterna alltid kommer att överstiga intäkterna. Intäkter som huvudsakligen består av landstingsskatt där möjligheter till ytterligare rejäla höjningar verkar uttömda.

Tänk om vägen framåt kräver att ni sjukvårdspolitiker både lokalt och nationellt klargör att det faktiskt inte går att spara sig till en landstingsekonomi i balans. Utan att kraften i stället måste handla om en öppen diskussion om andra alternativa strategier.

Debatt: Svar till läkarna från Tom Silverklo (C): Det är obekvämt när gamla sätt och strukturer förändras (11 augusti)

Tänk om skillnaderna mellan utgifter och intäkter i stället kan minskas och i bästa fall vändas till ett plus för Region Jämtland Härjedalen genom ökade inkomster. Den nationella vårdskulden genom coronapandemin öppnar nya möjligheter till en offensiv satsning på erbjudande om högkvalitativa operationer till patienter från andra regioner inom kirurgi, ortopedi, gynekologi, öron- och ögonspecialiteterna.

Operationer som skulle generera ett överskott genom fakturering till andra regioner för insatser vi gör här på Östersunds sjukhus. Detta förutsätter förstås att vi kan behålla och återfå all kompetent personal som flytt på grund av undermåliga arbetsförhållanden. Det gäller både vårdavdelningar, operation, narkos och intensivvård.

Tänk om ni faktiskt inför väljare och allmänhet öppet måste börja diskutera prioriteringar, det vill säga vad vi faktiskt inte har råd att göra längre inom den skattefinansierade sjukvården.

Tänk om det tyvärr är så att ni måste allvarligt diskutera möjligheterna till att vissa dyra medicinska insatser med marginell extranytta inte längre ska betalas av det allmänna, utan kräver någon form av privat sjukvårdsförsäkring. Minst 15 procent av alla arbetstagare i Sverige har redan tillgång till en sådan försäkring via sin arbetsgivare och andelen ökar stadigt.

Tänk om! Det är uppenbart att det nuvarande tankesättet inte fungerar! Dåliga arbetsscheman, ej konkurrenskraftig lön och bristande fortbildningsmöjligheter gör att all kompetent personal slutar. Detta är en katastrof för alla oss som bor i länet och förr eller senare behöver hjälp av kunnig sjukvårdspersonal.

Tänk om! Det finns kanske andra sätt att få ekonomin i balans men där arbetsglädje, framtidstro och kompetent personal kan behållas. Men då krävs det att ni ansvariga sjukvårdspolitiker kan och törs tänka om. Jag är bekymrad!

Bertil Axelsson, överläkare palliativa enheten, kirurgkliniken, Östersunds sjukhus, adj professor, Umeå universitet, arbetat som läkare på Östersunds sjukhus i 37 år

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel