Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Överläkare: Vi behöver en regionledning som vågar ta ansvar – be turisterna stanna hemma i påsk!

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Balansen mellan skada och nytta när det gäller åtgärder för att bekämpa covid-19 pandemin är svår. Vilka delar av samhället ska stängas ned och till vilket pris?

Eftersom frågan är svår kräver den kunskap, analysförmåga och inte minst ledarskap och mod av de som har ledande positioner i vårt samhälle.

Jag är bara en av flera tusen anställda i Region Jämtland Härjedalen. Utifrån min erfarenhet av snart 20 påskhelger som anställd på sjukhuset är min slutsats att regionen ska göra allt för att minska antalet turister kommande påsk. Dock måste jag såklart respektera att man kan dra andra slutsatser utifrån sina utgångspunkter och prioriteringar.

Men mest av allt är jag besviken och förskräckt över sättet regionledningen i form av regiondirektör Hans Svensson och politikerna Tom Silverklo (C) och Eva Hellstrand (C) hanterat fråga om turismen i påsk och pandemin.

Sjukhusläkarnas vädjan – vill se krafttag för att hålla skidturisterna borta från länet: ”Kom inte hit” (26 mars)

För det första verkar deras kunskaper om den organisation de styr väldigt låg. Utan att inhämta fakta hur ansträngd en normal påskhelg ser ut i sjukvården drar de slutsatser och uttalar sig. De verkar inte förstå att det vi i vården oroar oss mest över är inte smittspridning i liftar etcetera, utan den sammanlagda belastningen på vården – av en samtidig covid-19 pandemi och högsäsong i fjällen.

När det gäller ledarskap och mod, gömmer sig våra ledande regionföreträdare bakom att hänvisa till Folkhälsomyndigheten, eller till bristande lagliga möjligheter för regionen att agera. Detta i stället för att tydligt redovisa varför de personligen dragit sina slutsatser – vilket skulle väcka respekt – även om man inte håller med i sak.

I både Region Skåne och Gotland har regiondirektörer och politiker från både höger och vänster gått ut i massmedia och på ett vänligt sätt bett turister att inte komma dit just nu.

Jag är väl medveten om att regionen inte kan tvinga skidanläggningarna att stänga eller hindra människor att komma hit – men varför kan vi inte med en enad röst från regionen uppmana till människors goda vilja?

Sjukvårdsnämndens ordförande om läget i regionen – och diskussionerna kring skidturismen: ”Inte mandat att stänga eller bestämma” (28 mars)

Verksamhetscheferna och medicinskt ledningsansvariga läkare inom regionen rundar nu i stället regiondirektören och skriver en egen gemensam debattartikel i lokal- och riksmedia och uppmanar turisterna att stanna hemma.

Debatt: Åtta läkare i Region JH: Därför ska inga skidturister resa till fjällen i påsk (28 mars)

De verkar uppenbarligen göra en helt annan bedömning än sin högsta chef – regiondirektören.

Vi behöver en högsta regionledning – både på politisk- och tjänstemannanivå som vågar ta ansvar. Förtroendet för ledningen i regionen var lågt redan innan pandemin. Vad ska vi ha att bygga på inför framtiden – både på kort och lång sikt?

Det enda vi kan vara säkra på är att en dag kommer pandemin att vara över. Jag hoppas att omdömet ”this was their finest hour” då kommer att vara giltigt för både Hans Svensson, Eva Hellstrand och Tom Silverklo.

Olle Sjöström, överläkare område kirurgi

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel