Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Pär Jönsson (M): Norrlands inflytande minskar i riksdagen

Sverige är på grund av den stora flyktingströmmen (främst 2015) ett av de länder i Europa som växer mest i befolkning. Samtidigt är det endast tre-fyra kommuner i Norrland som ökar befolkningen, om man rensar bort invandringen. 

Antalet riksdagsmandat ska spegla befolkningen och med kraftigt ökad befolkning i och runt våra storstäder minskar Norrlands inflytande. Det vilar ett stort ansvar på länets fyra representanter.

De ska hämta in intryck och åsikter från ett av de till ytan största länen och på ett bra sätt föra vidare det in i sina riksdagsuppdrag. De ska även bilda opinion och påverka andra beslutsfattare när det dyker upp skadliga förslag för vårt län.

Tyvärr har det med den nuvarande regeringen blivit alt vanliga med dessa landsbygdsfientliga förslag. Jag tänker på höjd diesel och bensinskatt, höjda fordonsskatter, hot om flygskatt, ökade pålagor och regler på jord och skogsbruket. Ökade kostnader för åkerinäringen och de små biograferna.

I stället behövs en ny politik där man stärker äganderätten och möjligheterna att leva bo och driva företag på landsbygden.

I Jämtlands län finns exempelvis ett tiotal lokal mikrobryggerier som i dag inte kan sälja sina produkter vid sina produktionslokaler. Det ska självklart vara möjligt tycker vi Moderater. Att hävda Systembolagets detaljhandelsmonopol i detta sammanhang visar på en rigid inställning till den utveckling många av oss vill se i ett Gastronomiskt Jämtland-Härjedalen.

Vi behöver värna det nationella självbestämmandet över skogsbruket och stärka äganderätten. Den bästa garanten för långsiktigt ansvarsfullt skogsägande är de familjeägda skogarna som ofta ägts och skötts om i generationer.

Nu i dagarna ser vi hur polisbristen blir akut i länet. Planer på att halvera antalet poliser i yttre tjänst/utryckningstjänst i länet finns. Detta kräver starka reaktioner från länets befolkning och dess representanter i riksdagen.

Pär Jönsson (M) oppositionsråd Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel