Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Per Åsling (C): Skattehöjning för snöproducenter kan få stora konsekvenser

Annons

Sveriges snöproducenter, och i förlängning Sveriges skidanläggningar, har sedan förra året, utan förvarning och med kort införandetid, fått besked att skatten höjs.

Bakgrunden är att Skatteverket nekar anläggningarna den sedan decennier vedertagna praxisen med lägre skatt på el. Detta har över en natt ändrat förutsättningarna för en hel bransch. En bransch där de allra flesta är små aktörer, ofta ideella föreningar.

Den 28 januari ställer jag finansministern till svars i en debatt i riksdagen för att få en lösning på frågan.

Snötillverkarna finns i stora delar av landet, från Skåne till Riksgränsen. Det är en bransch med små marginaler där plötsliga förändringar kan få stora konsekvenser. Oftast verkar organisationerna i glesbygd och de flesta är små aktörer, drygt 30 procent är ideella föreningar.

Snötillverkning har allt sedan 1996 betraktats som en så kallad industriell verksamhet och varit berättigad till reducerad energiskatt för den el som används i själva tillverkningsprocessen.

Skatteverket anser nu att tillämpningen av ställningstagandet har varit för generös. Själva snötillverkningen klassas fortsatt som en industriell verksamhet och har fortsatt reducerad energiskatt. Men när upplevelsen som kommer av produkten snö: skidåkningen, adderas till verksamheten är det plötsligt inte okej med lägre skatt.

Organisationerna har fått besked av Skatteverket att de genom företagsekonomiska förändringar – att separera snöproduktionen från övrig verksamhet i ett nytt företag – fortsatt kan nyttja den lägre skattesatsen. Detta är något som möjligen skulle kunna fungera för några av de större företagen i branschen, men för en liten ideell förening med redan i grunden stram ekonomi låter det sig helt enkelt inte göras.

Det är inte bara en stor administrativ åtgärd utan är även förknippat med extrakostnader. I princip sänder det också en direkt kontraproduktiv signal att organisationer ska behöva omstrukturera sig för att kunna nyttja en annan skattesats.

Det kan alltid uppstå frågor kring tolkning av regelverk men att plötsligt och ur tomma intet göra en omtolkning av ett regelverk som gällt länge skapar inte bara förvirring hos de berörda. I förlängningen så nöter det även på förtroendet för skattesystemet.

Sveriges snöproducenter fyller en oerhört viktig funktion. Som entreprenörer och arbetsgivare på landsbygd och i mindre orter och som platser för både nöje och träning. Att som nu skett, plötsligt förändra möjligheterna för många att överhuvudtaget fortsätta bedriva sin verksamhet, riskerar därför också vidare konsekvenser än för organisationen själv. Det kan få konsekvenser för en hel ort.

När nu Skatteverket gjort sin tolkning så är det upp till lagstiftaren att se vilka andra möjligheter som finns. När jag 28 januari debatterar denna fråga med finansministern hoppas jag att statsrådet precis som jag själv ser behovet av bättre förutsättningar för denna bransch.

Per Åsling (C) riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel